Linkuri accesibilitate

Moldovagaz cere ANRE să aprobe tarife mai mici la gaze naturale 


Factura la gaz.
Factura la gaz.

Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe un tarif mediu mai mic al gazelor naturale. Potrivit estimărilor companiei, consumatorii casnici ar urma să achite 18,45 de lei pentru un metru cub de gaze naturale față de 29,27 de lei cât este în prezent. ANRE a anunțat că va examina solicitarea miercuri, 7 iunie.

Moldovagaz își argumentează solicitarea prin faptul că au scăzut semnificativ prețurile la gazele naturale achiziționate de furnizorul de stat Energocom. Calculele companiei arată că tariful mediu la gazele naturale furnizate urmează să fie diminuat cu 36,8%, până la 16,492 de lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti pentru un metru cub de gaze cu aproape 32% mai puțin sau 18,45 de lei. Agenții economici conectați la rețelele de distribuție de presiune ar putea plăti 14,45 de lei pentru un metru cub, cu 42,6% mai puțin, iar cei conectați la rețelele de presiune medie – 15,47 de lei pentru un metru cub, cu 39,3% mai puțin.

Energocom a prezentat, pe 2 iunie, companiei Moldovagaz prognoza prețurilor de achiziție a gazelor naturale până la sfârșitul anului curent, iar cifrele sunt mai mici decât prețurile la care planifică să vândă gaze naturale concernul rus Gazprom.

Anterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, afirma că prețurile de achiziție ale gazelor naturale de la Energocom trebuie să permită recuperarea devierilor financiare pentru ca tariful pentru consumatori să scadă. Devierile financiare ale Moldovagaz, acumulate ca urmare a prețurilor mari la gazele naturale aflate în stocurile din Ucraina și România, sunt de circa 1,2 miliarde de lei.

Recent, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție conform căreia ANRE va putea examina și aproba mai ușor tarifele la gazele naturale.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG