Linkuri accesibilitate

Moldovagaz cere din nou consumatorilor să-și reducă consumul de gaze


Întreprinderea Moldovagaz a cerut și consumatorilor casnici și firmelor să-și „reducă temporar” consumul zilnic de gaze naturale, din cauza micșorării livrărilor de către concernul rus de stat, Gazprom.

Apelul din 15 octombrie este al treilea pe care Moldovagaz l-a emis pe site-ul său în ultimele peste două săptămâni. Consumatorilor casnici li se cere să-și deconecteze sistemele individuale de încălzire când lipsesc de acasă inclusiv pe parcursul zilei, să-și seteze utilajele la capacitate minimă pe timp de noapte și să se folosească mai puțin da aragaz la gătit.

Firmelor care folosesc gaze naturale li se cere să reorganizeze procesul muncii așa încât să consume cât mai puține gaze pentru încălzirea încăperilor. Gazprom a micșorat cu peste o treime livrările pentru malul drept al Nistrului, după 30 septembrie, când a expirat vechiul contract de furnizare a gazelor pentru consumatorii moldoveni, acoperind acum doar 67 din consum.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău negociază un contract nou, dar spun că discuțiile sunt complicate în condițiile unor prețuri record ale gazelor naturale pe plan internațional, care au crescut cu 600% față de începutul anului.

Moldovagaz care este deținută pe jumătate de Gazprom a cerut la începutul lunii consumatorilor industriali inclusiv celor din complexul termoenergetic să treacă la combustibil alternativ. Guvernul a autorizat folosirea rezervelor de păcură.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG