Linkuri accesibilitate

Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru achitarea de urgență a consumului din octombrie


Vicepremierul Andrei Spînu a spus că întreprinderea Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului de gaze rusești din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie, așa încât să fie evitată o sistare a livrărilor.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău, pe 23 noiembrie, oficialul a mai spus că banii vor fi virați de către compania de stat Energocom printr-o schemă care mai presupune stingerea unei datorii față de Moldovagaz a altei companii de stat, Termoelectrica. Dar, ca acest lucru să aibă loc, mai trebuie aprobat un amendament legislativ pe care parlamentul l-a votat săptămâna trecută doar în prima lectură.

Pe 18 octombrie, majoritatea PAS votase - în pofida criticilor opoziției socialiste - ca la Energocom să rămână banii bugetari alocați anterior întreprinderii pentru procurările de gaze de pe piața internaționala, dar rămași necheltuiți după semnarea acordului cu Gazprom, și anume exact suma de 1,4 miliarde de lei. Banii erau însă gândiți pentru ca Energocom să mai poată cumpăra gaze din surse alternative, pentru că - remarca atunci Ministrul de Finanțe, Dumitru Budianschi - „ criza energetică nu s-a consumat odată cu semnarea acestui contract”.

Spînu a spus marți, 23 noiembrie, că va trimite o scrisoare explicativă concernului rus de stat Gazprom. Cu o zi mai devreme, Gazprom a informat Moldovagaz, unde controlează pachetul majoritar de acțiuni, că va sista livrările către R. Moldova în decurs de 48 de ore, dacă nu primește plățile.

În octombrie, R. Moldova a importat gaze rusești la un preț record de 750 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe fundalul unei crize europene a prețurilor la gaze. Moldovagaz a continuat însă colectarea plăților la un tarif intern de multe ori mai mic. Tariful a fost majorat deocamdată numai pentru luna noiembrie, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a spus că va decide mai târziu asupra tarifului definitiv. Nu este limpede ce se va întâmpla cu diferența dintre prețul de import și tariful intern de până în noiembrie.

Noul incident în relația cu Gazprom-ul, despre care vicepremierul Spînu a spus că este „regretabil”, are loc la doar câteva săptămâni după ce oficialul moldovean a negociat rezolvarea altei crize cu șeful concernului rus de stat, Alexei Miller. Înțelegerile Spînu-Miller au făcut posibilă reluarea livrărilor de gaze rusești la volum deplin, după reducerea acestora în octombrie, și semnarea unui nou contract de aprovizionare a R. Moldova cu gaze rusești pe o perioadă de cinci ani.

XS
SM
MD
LG