Linkuri accesibilitate

Moldovenii din Fâșia Gaza vor fi evacuați prin punctul de trecere Rafah


Palestinieni, inclusiv cei cu pașapoarte străine, așteaptă la punctul de trecere Rafah.
Palestinieni, inclusiv cei cu pașapoarte străine, așteaptă la punctul de trecere Rafah.

Moldovenii din Fâșia Gaza vor fi evacuați astăzi, 7 noiembrie, prin punctul de trecere Rafah de la hotar cu Egiptul, informează Ministerul Afacerilor Externe. Acțiunea a fost coordonată cu autoritățile israeliene și cele egiptene.

La punctul de trecere, moldovenii vor fi întâmpinați de funcționarul consular al Ministerului de Externe, care le va acorda asistența consulară necesară, inclusiv va elibera acte de călătorie provizorii.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, declara pe 27 octombrie că aproximativ 50 de cetățeni moldoveni sunt blocați în Fâșia Gaza și că aceștia sunt în legătură permanentă cu ambasada Moldovei la Tel-Aviv.

Ambasadorul Ucrainei la Tel Aviv, Evhen Korniciuk a spus că 51 de cetățeni moldoveni pot părăsi marți Gaza, „la cererea noastră”, a Kievului. Într-o declarație pentru Ukrinform, Korniciuk a anunțat că tot marți pleacă din Gaza și 101 cetățeni ucraineni. Odată ajunși în Egipt, cei evacuați vor fi duși la Cairo, de unde vor lua avionul spre casă. Korniciuk a mai spus că aproximativ 367 de ucraineni urmează să fie repatriați prin Israel.

103 cetățeni români urmează să fie evacuați din Fâșia Gaza

Un număr de 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie ai acestora au primit permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Egiptului, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România.

Tranzitarea propriu-zisă a graniței cu Egiptul urmează să aibă loc în cursul zilei de marți, informează ministerul de la București.

Miercuri, 1 noiembrie, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, punctul de trecere Rafah spre Egipt a fost deschis pentru evacuarea palestinienilor grav răniți și a sute de cetățeni străini sau cu dublă cetățenie.Ar fi vorba de 7000 de oameni.

Majoritatea străinilor care au putut părăsi Gaza lucrau pentru organizații umanitare.

Situat în sudul Fâșiei Gaza, acest punct de trecere spre Egipt este singurul deschis acum, după atacul terorist al organizației Hamas, din sudul Israelului, care a provocat războiul.

XS
SM
MD
LG