Linkuri accesibilitate

Moldovenilor li se recomandă să evite călătoriile în Israel | Autoritățile de la Chișinău condamnă atacul Hamas


Orașul Ashkelon, situat în sudul Israelului, a fost puternic lovit de bombardamentele cu rachete care au fost lansate din Gaza. 7 octombrie 2023.
Orașul Ashkelon, situat în sudul Israelului, a fost puternic lovit de bombardamentele cu rachete care au fost lansate din Gaza. 7 octombrie 2023.

Ministerul moldovean de Externe recomandă moldovenilor să evite orice călătorie în Israel, iar celor care deja sunt acolo, să mențină contactul cu Ambasada din Tel Aviv. Autoritățile moldovene condamnă atacul Hamas, susțin Israelul și poporul israelian.

Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vice-premierul Nicu Popescu au reacționat la atacul lansat de Hamas împotriva Israelului. Cei trei au publicat pe X, fostul Twitter, mesaje de susținere în adresa Israelului și a poporului israelian.

„Sunt îngrozită de atacul asupra Israelului. Condamn violența masivă împotriva civililor nevinovați. Gândurile mele sunt alături de Israel și de toți cei care se apără împotriva acestor atacuri nemiloase”, a declarat Maia Sandu.

„Republica Moldova denunță vehement atacurile masive asupra Israelului comise de Hamas. Transmitem cele mai profunde condoleanțe victimelor nevinovate și respingem cu fermitate aceste acte de teroare și violență. Moldova este ferm alături de Israel și poporul său”, a spus Popescu.

Ministerul de Externe într-un mesaj publicat sâmbătă, 7 octombrie, recomandă cetățenilor moldoveni aflați în Statul Israel „să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate anunțate de către autoritățile din această țară" și în caz de necesitate să apeleze la numărul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel: +972527789772.

Ce se întâmplă în Israel

Armata israeliană anunță în ultimul său bilanț că cel puțin 20 de israelieni au fost uciși și alți peste 500 răniți. Ultimele informații publicate de cotidianul Haaretz arată că armata lovește țintele Hamas în Gaza, iar membrii Hamas care s-au infiltrat în orașele din sudul Israelului țin ostatici civili israelieni în casele lor.

Sirenele au sunat în mai multe orașe din sudul Israelului și în Tel Aviv la prima oră a dimineții. Gruparea islamistă militantă palestiniană Hamas a revendicat atacul.

Unul dintre orașele lovite de rachetele trimise din Fâșia Gaza este Ashkelon, unde mai multe mașini au luat loc.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa „este în război”, iar ministrul Apărării a spus că-l „vor câștiga”.

Un raport inițial al Forțelor de Apărare Israelului arată că „un număr de teroriști” s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza și că locuitorii din zonele învecinate au fost rugați să rămână în casele lor.

Cotidianul Haaretz scrie că o persoană a fost rănită în Kfar Aviv, când o rachetă a explodat în timp ce se afla în vehiculul său. De asemenea, o femeie a fost grav rănită în sudul ţării.

Hamas a revendicat atacul

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat „Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului, de unde sunt lansate câteva sute de rachete, informează AFP.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei", a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam din Hamas, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, canalul de televiziune al Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza.

Armata israeliană a declarat stare de pregătire pentru război". Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a aprobat o chemare pe scară largă a rezerviștilor în armată și a declarat stare de urgență pe o rază de 80 de kilometri de lângă Fâșia Gaza - Tel Aviv se încadrează în aceasta. Starea va permite armatei să restricționeze întrunirile cetățenilor și să închidă cartierele.

Prin atacul de sâmbătă dimineață s-a pus capăt unui armistiţiu care fusese în general respectat de la sfârşitul unui război de cinci zile în luna mai.

În luna mai, Israelul a lansat o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian în Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din teritoriu. Atunci şi-au pierdut viaţa 34 de palestinieni şi o israeliancă.

XS
SM
MD
LG