Linkuri accesibilitate

Cazul Morari, „o lovitură dură adusă presei independente” (Vasile Ernu/Libertatea)


Imagine generică.
Imagine generică.

Revista presei românești.

Cazul Natalia Morari e „o lovitură dură adusă presei independente, şi aşa destul de fragile” și „un caz din care avem mult de învăţat şi meditat”, scrie în Libertatea Vasile Ernu.

Cazul Morari, „o lovitură dură adusă presei independente”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

El prezintă informația, fără să judece, dar adaugă un portret în tușe groase al lui Veaceslav Platon, cu care fondatoarea TV8 a avut (sau are) o relație, apoi formulează un fel de morală: „Pentru public: Nu vă creați idoli nici în politică, nici în presă. Gândiți critic. Pentru Mass-media: Cei independenți trebuie să evite orice asociere și simpatizare politică”.

Evident, dominant rămâne subiectul crizei politice din România. Cum deznodământul (votul pe moțiunea de cenzură depusă de USRPLUS împreună cu AUR) s-a amânat până după congresul de alegeri de la liberali, se nasc felurite ipoteze. Ioana Ene-Dogioiu de la spotmedia.ro presupune că verdictul Curții Constituționale pe sesizarea depusă de premierul Florin Cîțu va fi favorabil. Așa ar fi lăsat să se înțeleagă judecătorul constituțional Tudorel Toader. Moțiunea de cenzură ar urma deci să fie declarată neconstituțională. Florin Cîțu va deveni probabil noul președinte al Partidului Național Liberal, dar el nu va trece de votul de învestitură al unui nou guvern Cîțu.

Filip Man scrie pe ziare.com că Partidul Social-Democrat chiar își dorește victoria lui Cîțu la congresul liberal. Cu el în frunte, PNL se va compromite în ritm rapid și iremediabil, favorizând ascensiunea PSD în preferințele electoratului în perspectiva alegerilor din 2024, la care și AUR va ajunge mult întărit. Ludovic Orban e prezentat aici ca alternativă implicită : Orban, un lider care „a preluat șefia PNL când liberalii erau la pământ, după alegerile din 2016, și l-a dus la putere în Noiembrie 2019”.

USR... a acceptat rolul de „idiot util” al intereselor președintelui Klaus Iohannis

Sunt și comentarii care merg la sursele acestei crize politice. Alexandru Gussi, intervievat de Magda Grădinaru pentru spotmedia.ro, e furios că USRPLUS s-a băgat singur în această situație. A acceptat rolul de „idiot util” al intereselor președintelui Klaus Iohannis, „a cărui președinție a ajuns la un maxim de opacitate și cvasi-militarizare”. Șeful statului, mai spune Gussi, „confundă palatul Cotroceni cu un bunker, izolat atât de societatea civilă cât și de societatea politică, nu știm cum exercită puterea, cu cine se consultă, ce vrea și ce nu vrea”.

Mai specială e cauza pe care consideră că a detectat-o Costi Rogozanu (Libertatea): „Avem o criză guvernamentală. Vor mai fi multe. Pentru că tensiunile dintre marele capital și micul capitalist local au ajuns la o intensitate maximă”. Rogozanu crede că forța marelui capital a crescut odată cu pandemia de COVID-19, iar asta ar fi ridicat cota de nemulțumire în zona micului capitalist local, care-și vede amenințat accesul la canalele prin care în mod obișnuit își „suge partea leului din banul public”.

În fine, întreaga situație e văzută în culori sumbre și de Iulian Fota, pe care-l citează Aktual24 : „Se vede cu ochiul liber, a scris Fota pe Facebook, cum gruparea anti-modernitate din justitia română luptă împotriva primatului dreptului european. Pe șest și nedeclarat, România se îndepartează (se rupe) de UE. Începe și la noi Romexit-ul. Dar vom continua să le luam banii la fraieri.”

XS
SM
MD
LG