Linkuri accesibilitate

Morminte proaspete: în căutarea adevărului despre pierderile armatei ruse în Ucraina


Gusinooziorsk, Republica Bureatia, Rusia, 5 martie 2022: militari ruși cară sicriul locotenentului Ilia Semionov ucis în operațiunea militară specială declanșată de ruși pe 24 februarie 2022 la cererea liderilor republicilor separatiste din estul Ucrainei.
Gusinooziorsk, Republica Bureatia, Rusia, 5 martie 2022: militari ruși cară sicriul locotenentului Ilia Semionov ucis în operațiunea militară specială declanșată de ruși pe 24 februarie 2022 la cererea liderilor republicilor separatiste din estul Ucrainei.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00

De la începutul invaziei din Ucraina, pe 24 februarie, ministerul rus al apărării a raportat doar de două ori pierderile în rândul militarilor, pe 2 și 25 martie. Conform ultimelor date, 1351 de militari au fost uciși în cursul războiului. Ministerul Apărării nu le publică numele, dar autoritățile regionale sau locale, precum și presa locală publică în mod regulat rapoarte despre pierderi.

Pagina regională „Realitățile Siberiei” (Sibir.Realii) din cadrul redacției în limba rusă a postului de radio „Svoboda” menține o listă actualizată a militarilor morți în Ucraina. O listă separată este postată pe pagina de web a altui proiect regional al redacției Svoboda, Sever.Realii.

Redacția în limba rusă a postului de radio BBC a sintetizat informațiile culese tot din surse deschise (presă locală, autorități locale) și a putut identifica și confirma, până în acest moment, numele a 2.336 de militari ruși uciși în campania din Ucraina.

Este un număr aproape dublu față de cea mai recentă cifră oficială (1.351 de militari căzuți în Ucraina).

BBC, ca și paginile regionale ale redacției Radio Svoboda a postului nostru de radio, își bazează analiza doar pe rapoarte care conțin informații specifice despre decedat, inclusiv numele complet și rangul și, dacă este posibil, locul înmormântării.

Cel mai adesea, morții sunt raportați de autoritățile locale, de instituțiile de învățământ în care au studiat militarii, precum și de rude. Dar unele pierderi nu sunt raportate public, așa că listele compilate de jurnaliști sunt evident incomplete.

Trupele ucrainene lansează un contraatac asupra pozițiilor rusești de lângă Harkov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Jurnalistul Andrei Șarîi, directorul redacției Svoboda, apreciază că numărul real este „cu siguranță” mult mai mare, dar nu atinge „dimensiunile” pierderilor despre care vorbesc sursele ucrainene.

Statul Major al armatei ucrainene vehiculează o cifră de peste 26.000 de militari ruși morți.

În cazul datelor colectate de BBC, jurnaliștii au încercat mai degrabă să stabilească anumite tendințe, pentru a analiza ce se întâmplă cu armata rusă care luptă în Ucraina.

Morminte proaspete

În lipsa unor cifre oficiale credibile, jurnaliștii s-au uitat la noile alei de morminte care apar – din februarie – în diverse orașe din Rusia.

În cimitirul din Mihailovsk, regiunea Stavropol, au descoperit o alee separată cu mormintele militarilor decedați după 24 februarie 2022. În acest moment, pe această alee sunt 26 de morminte proaspete. Fiecare are coroane de flori de la ministerul rus al apărării, multe cruci au steaguri ale Forțelor Aeropurtate și informații despre militarii înmormântați acolo. Numele a cel puțin șapte persoane îngropate aici nu au fost făcute vreodată publice.

Într-un cimitir din Krasnodar există de asemenea o parcelă rezervată militarilor, a relatat un angajat al cimitirului.

Aici au fost identificate mormintele a cel puțin 11 militari, soldați și ofițeri, care ar fi putut muri în Ucraina. Aveau între 19 și 37 de ani, pe morminte erau puse fotografii în uniformă militară, iar în apropiere erau coroane din partea ministerului rus al apărării. Niciunul dintre cele 11 nume nu se regăsește în listele oficiale.

De ce pierde armata rusă atâția ofițeri

Din cei 2.336 de militari ruși morți și identificați de jurnaliștii de la BBC, 443 sunt ofițeri, cu grade variind de la sublocotenent până la general, reprezentând 19% din numărul total al personalului militar de pe lista pierderilor confirmate ale armatei ruse.

Este un procent relativ constant de la începutul invaziei în februarie, ceea ce înseamnă că pierderile în rândul ofițerilor sunt realmente mari.

„Sergenții și cei cu alte grade inferioare din armata rusă de cele mai multe ori întrețin echipamentul militar și urmează ordine, practic ei nu conduc pe nimeni”, spune Samuel Crenny-Evans de la Institutul Regal de Cercetare pentru Apărare din Marea Britanie.

„Asta înseamnă că ofițerii sunt nevoiți să fie foarte activi pe linia de front și prin urmare sunt mult mai expuși în bătălii decât ofițerii din alte armate ale lumii”, adaugă Creanny-Evans,

De asemenea, ofițerii ruși trebuie să-și asume riscuri și să petreacă mai mult timp în zone periculoase din cauza problemelor de comunicare, mai notează expertul.

Acum, listele de pierderi confirmate ale armatei ruse includ doi generali, 16 colonei (inclusiv un căpitan de prim rang), 37 locotenenți-colonei, 67 de maiori și 321 de ofițeri cu grade de la sublocotenent la căpitan.

„Nemuritorii” de la Moscova

Majoritatea militarilor căzuți în lupte și identificați provin din regiunile sărace, dezavantajate ale Federației Ruse. Cel mai adesea, pierderile sunt raportate în Daghestan, republică din Caucaz (146 morți) și în Republica Bureatia, din sudul Siberiei (105 morți);

Sunt confirmate doar trei decese de militari din Moscova, ai cărei locuitori reprezintă aproape 9% din populația Rusiei.

„Armata este un angajator important pentru locuitorii din regiunile dezavantajate, unde este aproape imposibil să găsești un loc de muncă plătit decent. Un contract cu armata oferă un salariu stabil și siguranță", explică profesorul Natalia Zubarevici, expert în domeniul dezvoltării socio-economice a Federației Ruse.

Este documentată și moartea unor militari care vin din alte țări și regiuni ale fostei URSS, cum ar fi Tadjikistan, Kirghizstan sau Osetia de Sud, regiune separatistă din Georgia.

Experții notează că acum (spre deosebire de începutul anilor 2000), serviciul în armata rusă nu le oferă oamenilor din țările post-sovietice posibilitatea de a obține cetățenia rusă într-o schemă simplificată. Dar armata rămâne un angajator atractiv pentru mulți migranți. Nostalgia post-sovietică poate juca și ea un rol important.

Tradiția cifrelor „machiate”

Faptul că Moscova este opacă aproape total când vine vorba de pierderile armatei este o tradiție: nu există date publice fiabile nici despre pierderile sovietice în Afganistan, nici despre cele suferite de Rusia în timpul celor două războaie din Cecenia.

Chiar și estimările generale ale pierderilor diferă. De exemplu, conform versiunii oficiale, în timpul războaielor din Cecenia, Rusia estimează că a pierdut aproximativ 11.000 de militari. Potrivit Uniunii Comitetelor Mamelor Soldaților, peste 20.000 de soldați și ofițeri au fost uciși în cele două războaie purtate de Rusia în Cecenia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG