Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Occidentul de „isterie” când vine vorba de trupe rusești la granița cu Ucraina


Ziua Libertății și Demnității în Ucraina, 21 noiembrie 2021.
Ziua Libertății și Demnității în Ucraina, 21 noiembrie 2021.

Moscova a replicat în termeni foarte tăioși secretarului de stat american Antony Blinken, care declarase că Washington-ul și Europa sunt „serios îngrijorate” de mișcările de trupe rusești la granița cu Ucraina dar și de tonul belicos al unor postări pe rețelele sociale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu difuzat la televiziunea de stat pe 21 noiembrie, la o zi după comentariile lui Blinken, că Occidentul crează tensiuni „artificial” prin astfel de declarații, încercând să sugereze că Moscova ar putea invada Ucraina vecină. Peskov a descris preocupările occidentale drept „isterie”.

Tot duminică, șeful serviciilor de informații militare ucrainene susținea că Rusia ar fi masat peste 90 de mii de militari în apropierea granițelor sale și că ar pregăti un atac pentru începutul lunii februarie.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal declara însă la sfârșitul săptămânii, într-un interviu cu redacția ucraineană a RFE/RL, că mișcările de trupe rusești sunt urmărite cu „îngrijorare”, dar că nu exista pericolul unei intervenții militare. „Nu vedem semnele unei posibile ofensive”, declara Șmîhal pentru Radio Svoboda.

La începutul săptămânii trecute și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, trăgea un semnal de alarmă cu privire la „concentrarea neobișnuită” de forțe ruseși în lungul graniței cu Ucraina, afirmând că manevre similare au avut loc și în trecut, când Moscova pregătea o intervenție peste graniță.

XS
SM
MD
LG