Linkuri accesibilitate

Moscova cere Lituaniei să ridice embargoul pe transportul unor bunuri în Kaliningrad


Portul Kaliningrad
Portul Kaliningrad

Moscova a cerut Lituaniei să ridice imediat embargoul pe transportul unor bunuri din Rusia în exclava sa, Kaliningrad. Este vorba de bunuri aflate sub sancțiunile Uniunii Europene și care nu pot fi livrate în Kaliningrad decât folosind calea ferată care trece prin Lituania.

Kremlinul a calificat interdicția drept „fără precedent” și „ilegală”, în timp ce Ministerul rus de Externe a spus că este un act „ostil” care va obliga Moscova să ia „măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”.

Kaliningrad, exclava rusă din Lituania, se află între Lituania și Polonia. Acolo trăiesc aproximativ o jumătate de milion de locuitori.

În conformitate cu sancțiunile europene, intrate în vigoare pe 17 iunie, Lituania interzice tranzitul de cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată, între altele.

Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului, a declarat că interdicția afectează aproximativ jumătate din importurile enclavei și a cerut ajutorul Moscovei.

Oficialii lituanieni au sugerat că Rusia ar putea expedia aceste mărfuri cu vapoarele, Kaliningrad fiind oricum singurul port fără gheață al Rusiei pe tot parcursul anului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG