Linkuri accesibilitate

Moscova cere să fie lăsată să participe la investigațiile privind Nord Stream


Rusia afirmă că i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Danemarcei și Suediei și le-a înmânat note de protest prin care contestă investigațiile acestora privind mai multe explozii la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Ministerul rus de Externe a afirmat într-o declarație din 13 octombrie că Moscova nu va recunoaște niciun „pseudo-rezultat” al investigațiilor desfășurate de națiunile occidentale, dacă Rusiei nu i se va permite să participe la acestea. Ministerul a precizat că Moscova va considera că țările au ceva de ascuns dacă experților ruși nu li se permite să participe la investigații.

Patru explozii au provocat scurgeri în trei dintre cele patru căi de tranzit care alcătuiesc gazoductele Nord Stream 1 și 2, deținute de Rusia, în septembrie, eliminând tone de gaz metan în Marea Baltică și stârnind îngrijorarea Europei cu privire la o potențială criză energetică din cauza întreruperilor de aprovizionare pe fondul războiului din Ucraina.

Oficialii occidentali au afirmat că scurgerile au fost produse prin acte de sabotaj și există suspiciunea că Moscova s-ar afla în spatele incidentelor. Occidentul a acuzat anterior Rusia că a redus livrările de energie ca represalii la sancțiunile impuse din cauza războiului său împotriva Ucrainei. Kremlinul a negat orice implicare a Rusiei în scurgeri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG