Linkuri accesibilitate

Vizita lui Lavrov în Serbia, anulată: „Nu ne putem teleporta”


Serghei Lavrov

Ministerul rus de externe a confirmat că un șir de țări din Balcani - Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru – și-au închis spațiul aerian pentru avionul cu care ministrul rus de externe Serghei Lavrov urma să ajungă luni, 6 iunie, la Belgrad, într-o vizită de două zile.

„Aceste relatări sunt adevărate”, a declarat pentru Interfax o sursă de rang înalt de la ministerul rus de externe.

Răspunzând la o întrebare clarificatoare dacă vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată din această cauză, diplomatul a spus: „Diplomația noastră nu și-a însușit încă abilitatea de a se teleporta.”

Presa sârbă a relatat duminică, citând surse din guvernul de la Belgrad, că Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria au impus interdicție de zbor pentru avionul cu care ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționa să ajungă luni la Belgrad.

Premierul sârb Ana Brnabić a declarat anterior că situația legată de vizita lui Lavrov la Belgrad este „extrem de complicată”, președintele sârb Aleksandar Vučić ocupându-se de toată logistica.

„Este de necrezut că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele unei țări trebuie să se ocupe de lucruri precum logistica zborului ministrului de externe [al altei țări]”, a comentat Brnabic la televiziunea sârbă.

Vucic se va adresa luni națiunii în legătură cu anularea vizitei lui Lavrov la Belgrad.

Uniunea Europeană și Marea Britanie și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești la câteva zile după începutul invaziei rusești în Ucraina din 24 februarie. Serbia nu s-a alăturat acestor sancțiuni ale UE și, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, a menținut relații bune cu Rusia de la începutul invaziei militare din Ucraina. La sfârșitul lunii mai, președinții celor două țări au convenit asupra unui nou acord pe trei ani privind livrările de gaze rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG