Linkuri accesibilitate

Moscova critică inițiativa Chișinăului de a pedepsi separatismul 


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova

Kremlinul critică, alături de regimul de la Tiraspol, modificările la Codul Penal votate de parlamentul de la Chișinău în prima lectură, săptămâna trecută, prin care urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în briefingul de joi, 29 decembrie, că aceste modificări ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”.

Zaharova s-a arătat convinsă că inițiativa legislativă „nu va adăuga înțelegere reciprocă între Chișinău și Tiraspol, pe fundalul răcirii dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și a pauzei în formatul 5+2”.

Anterior, sovietul suprem de la Tiraspol a cerut deputaților de la Chișinău să renunțe la acest proiect de lege.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Prezentând proiectul în parlament, pe 22 decembrie, deputata PAS Olesea Stamate, a declarat că unul dintre obiectivele inițiativei legislative este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, ea s-a referit și la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, care ar fi angajat în astfel de activități.

XS
SM
MD
LG