Linkuri accesibilitate

Moscova, pregătită pentru negocieri cu Washingtonul pe tema deținuților și a Tratatului START


Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, înainte de discuțiile pe teme de securitate cu adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, Geneva, 10 ianuarie 2022
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, înainte de discuțiile pe teme de securitate cu adjuncta secretarului de stat american, Wendy Sherman, Geneva, 10 ianuarie 2022

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova speră că se poate ajunge la un acord cu Washingtonul pentru a face schimb de deținuți, inclusiv traficantul de arme rus condamnat Viktor Bout, care în prezent ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare americană.

„Americanii par să fi pornit o inițiativă externă în această direcție, noi acționăm în mod profesionist printr-un canal special conceput pentru acest lucru”, le-a spus Riabkov reporterilor la Moscova, la 18 noiembrie.„Viktor Bout se numără printre cei despre care se discută și, cu siguranță, contăm pe un rezultat pozitiv”.

Relațiile dintre Moscova și Washington se află la un nivel minim nemaiîntâlnit din secolul trecut, tensiunile fiind exacerbate de invazia neprovocată a Kremlinului în Ucraina. Este de așteptat ca un posibil schimb de deținuți - care ar reprezenta un câștig-cheie pentru ambele părți - să îi includă pe vedeta baschetului feminin Brittney Griner, care a fost condamnată recent la nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pe baza acuzației de trafic de droguri, dar și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani în Rusia după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj pe care el le neagă.

Noi speranțe pentru un nou tratat START

Riabkov a declarat că Moscova este, de asemenea, pregătită pentru discuții la nivel înalt cu Washingtonul cu privire la „stabilitatea strategică”, discuții care includ și negocieri pe marginea Noului START (Tratatul de reducere a armelor strategice).

Tratatul New START, semnat în 2010 de președintele Barack Obama și de președintele rus Dmitri Medvedev, stabilește pentru fiecare țară o limită de cel mult 1550 de focoase nucleare și 700 de rachete și bombardiere desfășurate și prevede inspecții la fața locului pentru a verifica respectarea acestuia.

În februarie anul trecut, cu doar câteva zile înainte ca Noul START să expire, Moscova și Washingtonul au convenit să îl prelungească pentru încă cinci ani. Dar în luna august a acestui an, Rusia a informat Statele Unite că nu mai permite inspecțiile americane la armele sale nucleare în cadrul tratatului, susținând că sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei neprovocate în curs de desfășurare în Ucraina, împreună cu restricțiile privind vizele, au împiedicat inspecțiile similare ale instalațiilor americane de către observatorii ruși.

Oficialii ruși și americani sunt așteptați să se întâlnească în curând în capitala Egiptului, Cairo, între 29 noiembrie și 6 decembrie, pentru a discuta despre tratatul de reducere a armelor nucleare New START.

„Americanii cunosc poziția noastră, ea coincide cu ceea ce am oferit și exprimat în perioada de timp înainte ca ei să întrerupă tratatul unilateral”, a declarat Riabkov care a subliniat, de asemenea, că „nu mai este nimic de discutat” în ceea ce privește Ucraina, având în vedere „pozițiile și abordările radical contradictorii” pe care cele două părți le au în această chestiune.

Rusia și-a lansat invazia în Ucraina vecină la 24 februarie. De atunci, Statele Unite, NATO și mulți dintre aliații lor au condamnat mișcarea și au impus sancțiuni paralizante Rusiei, guvernului său și multor apropiați ai președintelui Vladimir Putin.

Discuțiile privind un schimb de prizonieri ar putea implica, de asemenea, alți câțiva cetățeni americani care execută în prezent pedepse cu închisoarea în Rusia.

Luna trecută, un alt fost pușcaș marin american, Robert Gilman, a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru că a atacat un ofițer de poliție în stare de ebrietate.

În iulie, Marc Fogel, un fost angajat al Ambasadei SUA la Moscova, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru contrabandă de canabis „pe scară largă” și depozitare ilegală de droguri fără scop comercial. Fogel, în vârstă de 61 de ani, care predă copiilor diplomați, a declarat că drogurile - mai puțin de 20 de grame de marijuana - au fost prescrise medical pentru a gestiona durerile cronice cauzate de o accidentare la spate.

În aprilie, Rusia și Statele Unite l-au schimbat pe Trevor Reed cu un pilot rus condamnat pentru contrabandă cu droguri. Reed, de asemenea un fost pușcaș marin american, fusese condamnat la nouă ani de închisoare după ce ar fi atacat ofițeri de poliție în stare de ebrietate.

XS
SM
MD
LG