Linkuri accesibilitate

Moscova: Nu s-a decis încă prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră


Rusia a declarat sâmbătă că nu s-a decis încă prelungirea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Autoritățile de la Moscova au insistat asupra accesului neîngrădit la piețele mondiale pentru propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte.

Adjunctul ministrului de externe Serghei Verșinin declară, conform agenției de știri de stat TASS, că discuțiile cu oficialii ONU de vineri de la Geneva au fost utile și detaliate, dar că problema reînnoirii acordului - care expiră peste o săptămână - nu a fost încă soluționată.

De asemenea, Verșinin a subliniat că nu se poate înregistra niciun progres dacă banca de stat rusă care finanțează sectorul agricol nu va fi reconectată la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT, accesul ei fiind anulat din cauza sancțiunilor occidentale.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că 10 milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul inițiativei de la Marea Neagră convenite în iulie, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale.

Însă Rusia s-a plâns în repetate rânduri că propriile sale transporturi de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, sunt efectiv blocate deoarece sancțiunile reduc accesul transportatorilor la finanțare, asigurări și porturi.

Ministerul rus de Externe a spus răspicat că transporturile de cereale ucrainene și „normalizarea” exporturilor agricole proprii ale Rusiei fac parte integrantă dintr-un pachet unic de măsuri pentru securitatea alimentară globală.

În sinteza discuțiilor de vineri, Verșinin spune că doar „accesul neîngrădit al alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale” ar face posibilă stabilizarea prețurilor.

În declarația adoptată vineri la ONU se spune că participanții „rămân angajați în implementarea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră și au purtat discuții constructive privind continuarea acesteia”.

Verșininin a subliniat însă că restabilirea accesului la sistemul de plăți SWIFT pentru creditorul agricol Rosselkhozbank este o problemă-cheie. „Fără acest lucru, bineînțeles, pur și simplu nu putem merge mai departe", le-a spus el jurnaliștilor, adăugând că Rusia a fost asigurată de oficialii ONU că „și ei consideră că această chestiune este vitală”.

Uniunea Europeană a anunțat la 3 iunie că a eliminat banca din rețeaua SWIFT, ca parte a celui de-al șaselea val de sancțiuni impuse de Rusia în urma invaziei Ucrainei.

Ucraina a acuzat Moscova că joacă „jocurile foamei” cu lumea. Rusia, ale cărei nave de război blocaseră accesul la porturile ucrainene până la intrarea în vigoare a acordului din iulie, neagă că a folosit problema cerealelor ca instrument pentru a obține o influență în conflict. Moscova a suspendat pentru scurt timp participarea la acord la 29 octombrie, după un atac asupra flotei sale din Marea Neagră, dar l-a reluat patru zile mai târziu, în urma unei reveniri a președintelui Vladimir Putin, după medierea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG