Linkuri accesibilitate

Moscova respinge oferta Kievului de a schimba prizonieri ucraineni pe politicianul pro-rus Medvedciuk


Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că l-a reținut pe politicianul pro-rus Victor Medvedciuk în timp ce acesta încerca să fugă în regiunea transnistreană, îmbrăcat în uniformă militară ucraineană.

Moscova a respins oferta Kievului de a elibera militari ucraineni în schimbul politicianului ucrainean pro-rus Victor Medvedciuk, care a fost arestat în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor pe 13 aprilie că „Medvedciuk nu este cetățean rus și nu are nimic de-a face cu operațiunea militară specială”, după cum numește Rusia invadarea neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie.

Arestarea lui Medvedciuk, considerat aliatul din Ucraina al președintelui rus Vladimir Putin, a fost anunțată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 12 aprilie. Zelenski a postat pe rețelele de socializare online o fotografie cu Medvedciuk cu mâinile încătușate, spunând că acesta a fost reținut în timp ce încerca să fugă din Ucraina îmbrăcat în uniformă militară ucraineană.

Președintele ucrainean a propus schimbarea lui Medvedciuk cu prizonierii de război, iar într-o declarație pe 13 aprilie a insistat că este important ca forțele de securitate și militare să ia în considerare o astfel de posibilitate.

Respingând propunerea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că arestarea lui Medvedciuk și dosarele penale deschise împotriva lui sunt motivate politic, iar Rusia va continua să urmărească situația sa.

Președintele rus Vladimir Putin, stânga, discută cu magnatul ucrainean Viktor Medvedciuk, în centru, și cu președintele belarus Aleksandr Lukașenka, în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, 18 iulie 2019.
Președintele rus Vladimir Putin, stânga, discută cu magnatul ucrainean Viktor Medvedciuk, în centru, și cu președintele belarus Aleksandr Lukașenka, în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, 18 iulie 2019.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a spus la 13 aprilie că Medvedciuk plănuia să evadeze din Ucraina și că a fost arestat în regiunea Kiev, în timp ce se îndrepta către regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Șeful SBU, Ivan Bakanov, a spus că planul a fost dejucat. În regiunea transnistreană, Medvedciuk ar fi fost așteptat de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei pentru a-l prelua și duce la Moscova, a mai spus șeful SBU.

Fost șef al partidului ucrainean „Platforma Opoziție - Pentru viață” care pleda pentru legături strânse cu Rusia, Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, deține active în domeniul energetic rusesc și este considerat unul din cei mai bogați ucraineni, cu o avere estimată la sute de milioane de dolari.

În februarie 2021, autoritățile ucrainene i-au sechestrat bunuri și au închis trei posturi de televiziune despre care se spunea că îi aparțin, pe motiv că difuzau propagandă rusă. Ulterior, Medvedciuk a fost inculpat pentru trădare și finanțare a terorismului, fiind plasat în arest la domiciliu, dar judecătorul de caz l-a eliberat pe cauțiune. El neagă acuzațiile și le numește motivate politic.

Medvedciuk a fost sancționat de Statele Unite în 2014 pentru subminarea democrației din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG