Linkuri accesibilitate

Moscova se pregătește de anexarea oficială a celor patru regiuni ucrainene ocupate


Președintele rus Vladimir Putin rostește un discurs în timpul ceremoniei primirii scrisorilor de acreditare de la ambasadorii străini nou numiți, Kremlin, Moscova, 20 septembrie 2022

Președintele rus, Vladimir Putin, organizează astăzi, 30 septembrie, o ceremonie în cadrul căreia va anexa oficial patru teritorii ucrainene prin semnarea unor documente pe care Kremlinul le numește „tratate de aderare”.

Putin a recunoscut „independența” regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie prin decret la începutul zilei de 30 septembrie, un pas care deschide calea pentru ca cele două regiuni ocupate ale Ucrainei să fie anexate de Rusia.

Pe 29 septembrie, Statele Unite și ONU au denunțat cu fermitate planurile Rusiei de a organiza ceremonia de anexare, care are loc după referendumurile din cele patru regiuni ucrainene despre care țările occidentale au spus că au fost o „farsă”, dar care, spune oficialii instalați de Moscova în regiuni, au arătat un sprijin covârșitor pentru alăturarea la Rusia.

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului Ucrainei, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că anexarea ar marca o „escaladare periculoasă” care ar pune în pericol perspectivele de pace. Guterres a declarat că orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie din Ucraina „nu ar avea nicio valoare juridică și trebuie să fie condamnată”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG