Linkuri accesibilitate

Moscova spune că propunerea ONU de demilitarizare a zonei din jurul centralei atomice Zaporojie e inacceptabilă


Vedere aeriană a centralei nucleare de la Zaporojie.
Vedere aeriană a centralei nucleare de la Zaporojie.

Autoritățile ruse resping propunerea secretarului general ONU, Antonio Guterres, de a demilitariza zona din jurul centralei nucleare Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Ivan Neceaev, a spus la o conferință de presă că propunerea este „inacceptabilă”.

Armata rusă a ocupat centrala atomică de la Zaporojie în martie, la puțin timp după lansarea de către Rusia a invaziei neprovocate în Ucraina. Centrala, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost bombardată frecvent în ultimele săptămâni, generând temeri privind declanșarea unui dezastru nuclear.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și comunitatea internațională și-au exprimat îngrijorarea profundă privind riscul unui dezastru nuclear acolo, după ce au fost raportate lupte în vecinătatea centralei. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Națiunile Unite s-au oferit să ajute la organizarea unei inspecții la fața locului de către experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), dar Moscova a respins ideea unei misiuni internaționale de inspecție care să călătorească la Zaporojie prin regiunea Kiev, deși a promis că va face totul pentru a asigura accesul AIEA la centrală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG