Linkuri accesibilitate

Moscova susține că a câștigat controlul asupra regiunii ucrainene Luhansk


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu

La 3 iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin că armata rusă a „eliberat” întregul teritoriu al regiunii Luhansk din estul Ucrainei.

Șoigu susține că forțele ruse și militanții susținuți de Moscova au preluat controlul asupra orașului Lisiceansk, localitate care a fost scena unor lupte violente în ultimele zile și care era ultimul centru de populație important din regiunea Luhansk aflat parțial sub control ucrainean. „Serghei Șoigu l-a informat pe comandantul suprem al forțelor armate ruse, Vladimir Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Presa de stat rusă îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, care a declarat: „Trupele rusești... luptă în interiorul orașului Lisiceansk, finalizând înfrângerea inamicului încercuit”. Serhii Haidai, guvernatorul pro-Kiev al regiunii Luhansk, a scris pe Telegram că forțele rusești „câștigă un punct de sprijin în oraș”. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a declarat la sfârșitul zilei de 2 iulie că forțele ruse au creat „o situație amenințătoare” în oraș.

În aprilie, Rusia și-a retras forțele din jurul Kievului și din alte părți ale Ucrainei și a declarat că controlul asupra regiunilor ucrainene din estul Donețk și Luhansk este principalul obiectiv al războiului Moscovei.

În ultimele zile, trupele rusești au lovit orașul Lisiceansk cu obuze și rachete, iar ultimele lupte au loc la o săptămână după căderea orașului său înfrățit, Severodonețk, aflat chiar peste râul Siverski Doneț. Orașul a fost redus la ruine de forțele rusești înainte de a prelua controlul.

XS
SM
MD
LG