Linkuri accesibilitate

Moţiunea împotriva lui Leancă prilej de a-i aminti „păcatele” a fost respinsă


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Socialiştii găsesc cu uşurinţă voturi în Parlament ca să înainteze moţiuni, dar nu le au atunci când vine vorba despre adoptarea vreuneia dintre ele.

Parlamentul a respins moțiunea socialiștilor și comuniștilor împotriva vicepremierului pentru integrare europeană Iurie Leancă. Rivalii lui Leancă spun că acesta nu și-ar face bine meseria de când a preluat funcția la începutul anului.

Socialiştii şi comuniştii nu au avut nicio problemă să explice motivul din care cred că Leancă nu-şi merită locul: toate funcţiile pe care le-a deţinut în ultimii nouă ani au fost legate, mai mult sau mai puţin, de procesul de integrare europeană, iar popularitatea UE în această perioadă printre cetăţeni a fost într-un continuu declin, excepţie făcând doar sondajele mai recente.

Ce concret a invocat stânga din Parlament? Mai întâi, ceea a numit „îngheţarea finanţării macrofinanciare” a UE. Apoi, lipsa, începând cu 2014, a unor vizite în Moldova a demnitarilor europeni de rang înalt, semn de încredere „ruinată” în autorităţile de la Chişinău. Motiv de demitere pentru Leancă ar mai fi, după părerea autorilor moţiunii, fie şi măcar criticile recente formulate de Consiliul de miniştri ai UE referitoare la reformele din justiţie şi lupta cu corupţia, lipsa de progrese în recuperarea miliardului.

„Cel mai important, nu avem absolut niciun document european până în ziua de azi care ar confirma perspectiva integrării europene a R. Moldova: data, anul, etapele. Nu avem nici măcar statutul jalnic de candidat”, a declarat de la tribuna Parlamentului un socialist, Bogdan Ţârdea, după ce un alt coleg de-al său, Vlad Batrâncea, l-a acuzat pe Leancă de propagandă pro-integrare, amintindu-i declaraţiile în care, de-a lungul anilor, ar fi avansat termeni irealişti de primire a Moldovei în UE.

Comuniştii, în particular, au criticat mai ales declarațiile lui Leancă despre rolul special pe care ar trebui să-l joace România în integrarea europeană a R. Moldova.

„De fapt, pentru noi nu este clar: dvs., dlor guvernaţi, l-aţi avansat pe dl Leancă pentru a ne integra în UE sau în România? Oare cineva dintre dvs. într-adevăr susţine ideea că integrarea europeană se face doar cu România şi prin România?”, a întrebat retoric comunista Ina Şupac de la tribuna legislativului.

Iurie Leancă a schiţat în ultima vreme mai multe gesturi prin care a lăsat impresia că ar vrea să acrediteze un anume fel de percepţie publică a traiectoriei şi carierei sale politice. De exemplu, a trimis, prin intermediul partidului său, o atenţionare unor redacţii dintre cele mai critice la adresa-i, ca, atunci când îl vizează în materialele de presă, să nu uite de regimul fără vize sau acordul de liber schimb pe care R. Moldova le-ar fi obţinut, aşa cum a sugerat şi astăzi Leancă şi colegii lui de partid în parlament, nu fără contribuţia lui.

Presa preferă totuşi să-i amintească mai degrabă furtul bancar, mai exact decizia secretă a guvernului său de a acoperi gaura din bănci produsă de acel furt cu rezerva de stat. Autorii moţiunii au stăruit şi ei astăzi mai ales pe acest episod din biografia sa, ca şi pe cel legat de concesionarea aeroportului.

Moţiunea împotriva vicepremierului Leancă nu avut nicio şansă, la fel ca cea de acum câteva săptămâni împotriva şefului de la economie, Chiril Gaburici. Cu toate acestea, şirul unor astfel de demersuri va conctinua, întrucât socialiştii găsesc cu uşurinţă voturi în parlament ca să înainteze moţiuni, dar nu le au atunci când vine vorba despre adoptarea vreuneia dintre ele.

Previous Next

XS
SM
MD
LG