Linkuri accesibilitate

Motorina din România „nu-i face bine lui Dodon” (Ion Tăbîrță/Radio Chișinău)


Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Întârzierea distribuirii motorinei donate de România către fermierii din Republica Moldova are un substrat politic evident în folosul PSRM, comentează politologul Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El a explicat că acest ajutor donat de România nu-i pică bine lui Igor Dodon și PSRM în campania electorală. Comentatorul a amintit în acest context că în campania de anul trecut Igor Dodon a promis că Federația Rusă va dona motorină pentru fermieri, dar aceasta nu a mai ajuns în R. Moldova. „Pe fundalul în care Dodon a făcut mult tam-tam, după un an foarte complicat pentru fermieri, România fără multă vorbă, în foarte scurt timp de la vizita lui Klaus Iohannis, a trimis și vaccinurile și motorina”, afirmă politologul. În material se precizează că Agenția Rezerve Materiale respinge acuzațiile unor deputați că ar bloca repartizarea celor 6000 de tone de motorină donate de România fermierilor din Rep. Moldova.

Sergiu Tofilat, expert în energetică și fost consilier prezidențial, declară pentru Jurnal TV că majorările fără precedent din ultima perioadă a prețurilor la carburanți ar avea acoperire politică, iar Consiliul Concurenței ar fi în cârdășie cu petroliștii. „În februarie 2020, Dodon s-a întâlnit cu trei dintre principalii petroliști, la comisia parlamentară petroliștii au recunoscut că s-au înțeles ca până la prezidențiale să nu fie schimbat prețul. Este o încălcare gravă. Codul penal prevede că înțelegerile de cartel se sancționează penal”, a spus Tofilat.

Într-un articol de opinie pentru portalul Deschide.md, Vadim Vasiliu scrie că pliantele electorale ale Blocului comuniștilor și socialiștilor sunt o „prostie, propagandă anti-UE și populism ieftin”. Autorul afirmă că propaganda Kremlinului e pe cât de agresivă, pe atât de perversă. Scopul acesteia este împărțirea societății între „noi, cei care suntem buni” și „voi - Occidentul, care sunteți răi și aduceți haosul și distrugerea”. „Odată pornit, mecanismul clivării aduce cu sine o puternică neliniște, anxietate, o frică prăbușitoare, și totodată o ură irațională, nestăpânită. Acesta este mecanismul care face posibile ororile și crimele de război, când ura este atât de copleșitoare, încât dispare orice dram de compătimire”, afirmă Vasiliu.

Replica Media scrie despre averea lui Gheorghe Cavcaliuc, care a menționat în declarația sa de avere din perioada 2019-2020, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), că a obținut salariu de 200.000 de dolari, îndemnizații de la MAI de peste 230.000 de lei și că ar conduce un Mercedes din 2016 de zero lei, subliniază jurnaliștii. Ei amintesc că Gheorghe Cavcaliuc este liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), formațiune constituită de acesta în luna iunie 2020, fix la un an de la demisia sa din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) în timpul guvernării democrate.

Avia Invest nu a plătit amenda de peste 31 de milioane de lei pentru practicile anticoncurențiale, scrie portalul Mold-Street.com. Judecătorii au suspendat executarea decizie Consiliului Concurenței din septembrie 2020, în partea ce ține de plata de către Avia Invest SRL (concesionara Aeroportului Internațional Chișinău) a acestei amenzi, se menționează în articol. Avia Invest a calificat atunci decizia Consiliului Concurenței drept absurdă și ilegală, exprimându-și speranța că „membrii Consiliului vor reveni asupra acestei decizii ilegale și o vor anula benevol”.

ZdG a discutat cu mai mulți specialiști, care consideră că motivele diminuării cazurilor noi de infectare ar fi imunitatea colectivă, respectarea măsurilor antiepidemice și vaccinarea. „După Paște și Paștele Blajinilor ar fi trebuit să urmeze un trend ascendent, dar noi nu îl observăm. Cred că cel mai relevant va fi săptămâna viitoare, iar dacă și atunci nu observăm o creștere a numărului de cazuri nou diagnosticate, atunci fenomenul necesită o explicație exactă”, a declarat pentru ZdG șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă al IMU, Adrian Belîi. „Scăderea aceasta e meritul a mai multor măsuri luate împreună și totodată la noi mulți au trecut deja prin COVID, mai mult de 50% deja au făcut boala, măcar că conform datelor sunt mult mai puțini, deoarece nu toți au confirmarea de laborator că au făcut boala”, susține medicul epidemiolog al ANSP, Laura Țurcan.

XS
SM
MD
LG