Linkuri accesibilitate

Muncitorii, ținta ultimelor mitinguri electorale în SUA


Democratul Joe Biden și președintele american Donald Trump.
Democratul Joe Biden și președintele american Donald Trump.

Cu două zile înainte de ultima dezbatere televizată, președintele Donald Trump și contracandidatul său democrat Joe Biden fac o campanie intensă în Pennsylvania, stat cu un important electorat format din muncitori și meseriași. Trump prin mitinguri directe, Biden prin interpuși, în acest caz fostul președinte Barack Obama și senatorul independent Bernie Sanders, unul din liderii stângii democrate.

Pennsylvania face parte din statele „indecise” pe care un candidat trebuie să-l câștige pentru a avea numărul necesar de electori, care sa-i asigure victoria în alegerile prezidențiale. În sistemul american, președintele nu este ales prin vot popular, ci prin votul electorilor desemnați de fiecare stat.

Vineri în zorii zilei are loc a doua și ultima dezbatere prezidențială din Statele Unite înainte de alegerile din 3 noiembrie dar comitetul de organizarea a schimbat un pic regulile, pentru a evita haosul primei dezbateri, în care președintele Donald Trump l-a întrerupt constant pe contracandidatul său democrat, Joe Bide. Dezbaterea va atinge 15 subiecte iar la fiecare subiect, candidații vor avea doua minute neîntrerupte de a-și prezenta politica. În timp ce unul vorbește, microfonul contracandidatului va fi închis – o măsură despre care se vorbea de mult timp dar care era criticată de unii experți, mai ales susținători ai președintelui Trump, drept o limitare a dreptului de expresei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG