Mădălin Necșuțu: „Ce am putut observa eu în această săptămână, a fost, practic, un fel de start al campaniei electorale. Dacă ne gândim puțin la bilanțul formulat de președinte pentru cei aproape patru ani de mandat, în care dânsul ne-a vorbit în linii mari despre realizările dumnealui, cum ar fi scoaterea unor noi manuale de istorie alternativă, prin care s-ar promova, practic, acest curent al moldovenismului, ne-a spus dânsul că este ctitor la vreo câteva sute de biserici din 1500, câte sunt pe teritoriul Republicii Moldova.
Nu au nicio relevanță pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova...
S-au depus ieri coroane la monumentul lui Ștefan cel Mare, ni s-a vorbit despre Anul Ștefan cel Mare, despre Anul Familiei... Deci, toate aceste realizări care în fond sunt de natură abstractă, sunt de natură ideologică, nu au nicio relevanță pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, dar sunt promovate ca bunuri active ale acestor patru ani de președinție a președintelui Igor Dodon.”
Europa Liberă: Am mai aflat de la dl Dodon că rușii ar fi frații celor din Republica Moldova, iar Moldova nu va adera la Uniunea Europeană.
Mădălin Necșuțu: „Da, exact! S-a intrat în aceeași logică de campanie, pe care dânsul o promovează de când a intrat în politică – antieuropeană, anti-NATO –, ni s-a spus din nou despre pericolul Republicii Moldova de a deveni bază NATO și că acest lucru ar fi total dăunător. Numai dacă ne uităm unde sunt Statele Unite, chiar dacă am merge pe acest scenariu, care oricum este fantasmagoric pentru moment, și dacă ne uităm la statele care au baze NATO pe teritoriul lor – și cel mai apropiat exemplu este România –, vedem că acele state nu o duc rău din punct de vedere economic și nici nu prezintă un pericol mai mare din punct de vedere securitar, ci, din contra, ele sunt întărite. Acolo vin investiții americane, vin bani americani și acele țări nu fac decât să se dezvolte în sens economic.
Chiar și așa, eu nu înțeleg care este logica de a nu avea o bază NATO pe teritoriul unei țări. Republica Moldova oricum nu se încadrează, deocamdată, nici măcar la discuțiile despre acest lucru. E ca și cum am pune căruța înaintea boilor în această problematică și din nou ne duce la gândul unei retorici doar de campanie, care nu are nicio legătură cu realitatea.”
Europa Liberă: Un alt politician, primarul de Bălți, care are și el un partid, a spus că a reușit să cutreiere Republica Moldova în lung și în lat și că ar fi fost convins de alegători că trebuie să-și înainteze candidatura pentru funcția de șef de stat.
Mădălin Necșuțu: „De fapt, vedem cum se împart din nou apele. Se va merge, ca și până acum, pe o logică geopolitică între Est și Vest. Toți candidații își vor trage partea leului în propria curte, ca să spun așa, și vor încerca să pedaleze pe reambalarea ideilor mai vechi în ceea ce ține de Est și de Vest. Și primarul de Bălți, Renato Usatîi, nu face abstracție. Sigur, el s-a poziționat întotdeauna ca un partid filorus și ca atare cred că va merge cam pe aceeași retorică cu PSRM-ul și Igor Dodon.
Toți candidații își vor trage partea leului în propria curte...
Acum să vedem, va fi interesantă o luptă pe palierul acesta de stânga între PSRM și Partidul Nostru al lui Usatîi, va fi interesant. De ce spun acest lucru? Pentru că în trecut s-a întâmplat ca acest partid să fie exclus și, practic, s-a lăsat un culoar liber atunci PSRM-ului. Acum, PSRM-ul va avea o concurență, chiar dacă nu egală, dar va avea o concurență din zona partidului lui Renato Usatîi. Și asta se va vedea în scorul din primul tur, pentru că eu bănuiesc că nu va fi un scrutin într-un singur tur, ci vom avea două tururi de scrutin.”
Europa Liberă: Din culise s-a mai aflat că și Partidul „Șor” acum își identifică un candidat pentru funcția de președinte. În spațiul public se vorbește despre candidatura Violetei Ivanov, deputată care a trecut din Partidul Democrat în fracțiunea Partidului „Șor”. Vă surprinde acest lucru?
Mădălin Necșuțu: „Nu. Partidul „Șor” este o construcție foarte interesantă care nu are treabă nici cu o ideologie, nici cu stânga, cu dreapta, cu antieuropean sau pro-rus, ci este un partid care cumpără. Dispune de o bază materială foarte mare și, efectiv, cumpără tot la bucată. Știm foarte bine cum funcționează acest partid prin aceste magazine, și iarăși fie că vorbim de puncte fixe sau mobile, acele mașini care circulă din zonă în zonă și prin circuitul lor inclusiv se fac liste cu ce își doresc oamenii.
Oamenii de la acest partid vin, împotriva legislației care nu permite acest lucru, vin și aduc, inclusiv acasă, bunuri materiale alegătorilor și, practic, vorbim de un partid care cumpără voturi. Nu este altceva acest Partid „Șor”. Sigur, vom vedea unde se va poziționa, unde va încerca să rupă voturi. Cel mai probabil vor încerca să facă concurență PSRM-ului și partidului lui Renato Usatîi, pentru că mă îndoiesc că oamenii de dreapta, proeuropeni, vor vota vreodată Partidul „Șor” sub niște circumstanțe normale, fără a fi viciați de anumite cadouri electorale. Deci, cred că vom avea o luptă mai interesantă de data aceasta pe eșichierul de stânga în Republica Moldova și vom vedea rezultatele la momentul votului.”
Europa Liberă: Cum s-au văzut acțiunile politicienilor care reprezintă eșichierul de centru-dreapta, pentru că și lidera PAS, și liderul Platformei Demnitate și Adevăr au ținut să marcheze în modul cum au înțeles ei Ziua Independenței? S-a văzut o competiție în a organiza evenimente între aceste două formațiuni?
Mădălin Necșuțu: „Și pe centru-dreapta vom avea o concurență. Platforma DA și PAS, principalele partide proeuropene de opoziție, au intrat într-o concurență, există o serie de ambiții și orgolii, așa a existat întotdeauna pe zona de dreapta, dar sunt provocate de această dată. Dacă în trecut am văzut această simbioză și unitate materializată politic în Blocul ACUM, deocamdată nu mai putem vorbi de un Bloc ACUM pentru aceste prezidențiale. Atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase au dorința de a deveni președinte și vom asista, cel puțin în primul tur, și la o bătălie pe acest eșichier de dreapta.
Vom vedea la momentul votului care va fi rezultatul acestei confruntări...
Făcând o comparație între lucrurile pe care le-au arătat în ultima săptămână cei de pe stânga și cei de pe dreapta, într-adevăr, cei de pe dreapta au încercat să pedaleze puțin această nostalgie a ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, atunci când forțele de ordine din regimul Plahotniuc i-au luat pur și simplu pe sus de acolo, de la monumentul lui Ștefan cel Mare, au încercat să marcheze acest eveniment într-o notă nu atât de festivă, ci mai mult să atragă atenția asupra pericolului oligarhizării statului și al aflării statului în această captivitate continuă, fie că vorbim de fostul regim Plahotniuc sau de actualul regim Dodon și vedem că încearcă să se erijeze fiecare în campionul proeuropean și anticorupție. Vom vedea la momentul votului care va fi rezultatul acestei confruntări și pe dreapta, dacă vorbim de o confruntare și la fel mai există și aceste partide unioniste care încearcă și ei, la rândul lor, să pedaleze pe chestiunea geopolitică și vor fragmenta și mai tare votul pe dreapta. Se anunță o luptă interesantă, să sperăm că nu va fi viciată sau obstrucționată de o eventuală modificare a Codului Electoral și vom avea niște alegeri libere, corecte și în care să se vadă exact opțiunea cetățenilor de a merge fie spre Vest, fie spre Est sau pe această cale de mijloc, numită politica echilibrată sau calea a patra de a-și vedea viitorul în acest an.”