Linkuri accesibilitate

Nadejda Hriptievschi: „PD a luat foarte multe decizii strâmbe și pentru ei ăsta a fost acel as din mânecă pe care l-au scos”


Liderul PD, Vlad Plahotniuc, la manifestația de protest organizată de democrați în Piața Marii Adunări Naționale, 9 iunie 2019
Liderul PD, Vlad Plahotniuc, la manifestația de protest organizată de democrați în Piața Marii Adunări Naționale, 9 iunie 2019

Un interviu cu experta în probleme de drept și justiție de la Cnetrul pentru Resurse Juridice de la Chișinău.

Republica Moldova area în acest moment doi președinți, două guverne. Totul și cu ajutorul Curții Constituționale, care de vineri, a dat o serie de decizii, în ritm alert. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Nadejda Hriptievschi, experta în probleme de drept de la Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, încercând să facă puțină lumină în această avalanșă de decizii și contradecizii.

Un interviu cu Nadejda Hriptievschi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dna Hriptievschi, ce rost mai are să discutăm, retroactiv, decizia luată de Curtea Constituțională, dacă, iată, una din alta se adună într-un bulgăre de zăpadă? E o discuție doar academică sau poate avea efecte practice?

Experta Nadejda Hriptievschi
Experta Nadejda Hriptievschi

Nadejda Hriptievschi: „Cu siguranță, trebuie să discutăm și astfel de discuții nu sunt deloc doar academice. Sunt, în primul rând, discuții practice și am să încerc să explic de ce. Acum avem, de fapt, în față o dilemă mare, ce facem: recunoaștem noul Guvern sau recunoaștem hotărârile Curții Constituționale, acceptăm funcționarea Parlamentului, care a început ieri, pe 8 iunie, sau trebuie să ascultăm de Curtea Constituțională?”

Europa Liberă: Când spuneți „recunoaștem”, asta însemnând cine „noi recunoaștem”?

Nadejda Hriptievschi: „Noi, poporul, oamenii, comunitatea internațională și, în primul rând, și cetățenii, dar și instituțiile internaționale, pentru că e foarte importantă recunoașterea internațională, cine cu cine discută și cine este, de fapt, Guvernul legal constituit corect sau Parlamentul.”

Europa Liberă: Cine are dreptate... Și Dvs., în povestea asta, bobinați filmul înapoi și vă duceți la cele 90 de zile. Explicați, vă rog.

Nadejda Hriptievschi: „Da, exact. Ca să putem lua o concluzie corectă – ce facem, totuși are Curtea Constituțională dreptate sau are Parlamentul dreptate? –, noi trebuie să analizăm cine și ce decizii a luat. Deci, aici

Este foarte importantă prima decizie a Curții Constituționale din 7 iunie, pentru că toate celelalte decizii de aici pornesc...

este foarte importantă prima decizie a Curții Constituționale din 7 iunie, care a zis că termenul de creare a Parlamentului a expirat pe 7 iunie, pentru că toate celelalte decizii de aici pornesc. Celelalte decizii pornesc de la faptul că Parlamentul a început să activeze în afara termenului legal...”

Europa Liberă: Dvs. susțineți că trebuia să expire termenul la 9 iunie și nu la 7 iunie, așa cum pretinde Curtea Constituțională?

Nadejda Hriptievschi: „Da. Deci, uitați-vă, discuțiile care erau: de când curge acest termen – de la 9 martie, atunci când Curtea Constituțională a validat alegerile și a recunoscut că au avut loc alegeri democratice etc. și a fost validat noul Parlament sau de la 21 martie, atunci când a avut loc prima ședință a Parlamentului și au fost constituite fracțiunile parlamentare?”

Europa Liberă: Ministerul Finanțelor ar fi spus că din ziua din care le dau salariu, nu?

Nadejda Hriptievschi: „Ei, Ministerul Finanțelor aici are mai puține de spus. Aici au loc dezbateri, pentru că, în mod normal, termenul ar trebui să curgă din momentul în care oamenii au început nemijlocit o activitate. Deci, eu aș opta pentru 21 martie, dar aici deja e depășit momentul, ceea ce înseamnă că nu poate să existe 7 iunie, deci fie calculăm de la 9 iunie, de fapt, prelungit până la 10 iunie, pentru că era zi de duminică – și așa spun normele generale, și asta suntem obișnuiți – și Curtea Constituțională n-a venit cu o explicație să zică de ce asta nu s-ar fi aplicat în cazul de față, dar Curtea Constituțională a tăiat la 7, deci nu încape – înțelegeți? – nu încape în niciun fel de logică, nici juridică și nici matematică.”

Europa Liberă: De ce Curtea nu s-a obosit să facă acest lucru, să explice?

Nadejda Hriptievschi: „Curtea nu s-a obosit, pentru că nu există. Deci, ei dacă ar veni cu vreo explicație, ar fi atât de aberantă, precum și faptul că au adăugat 90 de zile alături de trei luni. Deci, eu cred că pur și simplu ei nu sunt capabili, pentru că nu poți să explici. Asta ar veni ca și cum să explicăm că 2+2 fac 5 de azi înainte, și nu mai fac 4.”

Europa Liberă: Dar de ce toată lumea care s-a apucat să execute această decizie nu se întreabă ca și Dvs.? Pentru că le place decizia?

Nadejda Hriptievschi: „Nu! Se întreabă foarte multă lume, de fapt, se întreabă foarte multă lume – și juriști, și nejuriști –, acum fierb rețelele sociale...”

Europa Liberă: Dar mai puțin Partidul Democrat?

Nadejda Hriptievschi: „Mai puțin Partidul Democrat...”

Europa Liberă: Partidul Democrat, chiar dacă e o decizie strâmbă sau vulnerabilă, o execută?

Nadejda Hriptievschi: „Partidul Democrat a făcut foarte multe decizii strâmbe și pentru ei ăsta a fost acel as din mânecă pe care l-au scos, care exact cum au numit acești

„Partidul Democrat a făcut foarte multe decizii strâmbe și pentru ei ăsta a fost acel as din mânecă pe care l-au scos ...

trei judecători peste noapte, ultimii judecători numiți în decembrie, atunci când ne-am revoltat și am zis că nu este corect, exact așa acum au făcut, pentru asta s-au asigurat, și-au asigurat o cale care este mult mai complicată decât dezbaterile politice, pentru că sunt puși oamenii, juriștii care înțeleg că nu poți să contești, că hotărârea Curții Constituționale trebuie executată, fiindcă e o instanță.”

Europa Liberă: Exact asta vreau să vă întreb. Nadejda, Dvs. sunteți părtașul principiului dura lex, sed lex. Cum facem să respectăm și principiului acesta, oricum e decizia, dar a luat-o o instituție în fața căreia trebuie să ne plecăm capul?

Nadejda Hriptievschi: „Deci, în acest caz, de fapt, survin circumstanțe excepționale. Și eu cred că noi, de fapt,

Curtea Constituțională se află la cheremul și activează exclusiv în interesul unui partid politic...

anume ne aflăm în niște circumstanțe excepționale, când avem adunate mult prea multe fapte, mult prea multe decizii care arată că, de fapt, Curtea Constituțională nu mai activează conform legii. Curtea Constituțională deja se află la cheremul și activează exclusiv în interesul unui partid politic.”

Europa Liberă: Asta poate fi probat?

Nadejda Hriptievschi: „Uitați-vă la toate deciziile. Deci, prima decizie... emiți în ziua de 7 iunie, după-amiază, spre sfârșitul zilei de lucru, zicând că „astăzi este termenul limită”...”

Europa Liberă: Dvs. tălmăciți ca o rea intenție, dar eu aș putea, de exemplu, să spun că este o naivitate sau o incompetență, sau nu știu ce.

Nadejda Hriptievschi: „Mă scuzați, dacă este

Pentru incompetență gravă oamenii trebuie să-și dea demisia ...

incompetență, pentru incompetență gravă oamenii trebuie să-și dea demisia, pentru că este prevăzut și de lege, în momentul în care...”

Europa Liberă: Dar e atât de bine la Curtea Constituțională, e atât de bine la guvernare, e atât de bine în fotoliul ministerial...

Nadejda Hriptievschi: „Sigur, dar totuși lucrurile nu pot fi lăsate așa, pentru că aici nu mai vorbim de stat de drept. Atunci când o instituție care este chemată să asigure, să garanteze Constituția, să asigure o implementare corectă, ei sunt garantul că se aplică Constituția. Noi avem drepturi și atunci când ei sucesc drepturile astea și interpretează chestii care sunt evidente, nu mai vorbim, eu înțeleg dacă ei ar fi luat decizia și ar fi zis că „nu expiră termenul pe 21

Aici este deja o neglijență gravă, dacă nu este o intenție. Și neglijență gravă se pedepsește exact ca intenția...

martie, dar expiră pe 9 iunie. Punct.” Și nu aplicăm aici zi de lucru, pentru că... măcar ceva. Dar să reduci cu două zile lunile, de la 31 la două luni cu 31 de zile, pe care le-au redus, le-au exclus, practic... Deci, aici este deja o neglijență gravă, dacă nu este o intenție. Și neglijență gravă se pedepsește exact ca intenția.”

Europa Liberă: Mă întorc la prima întrebare. Totuși, cum se poate obține o acalmie sau o liniștire a spiritelor în termeni juridici, prin procedee juridice, astfel încât această confruntare să nu se transforme în „război civil”, așa cum se vorbea ieri toată ziua la anumite posturi de televiziune, care îi speriau pe adversarii politici cu acest deznodământ?

Nadejda Hriptievschi: „E o întrebarea foarte complicată și eu nu cred că este vreun jurist care ar da un răspuns sau poate este, nu știu, eu nu am un răspuns, haideți să zic așa, de siguranță de 100%. Acum eu ceea ce văd este declararea de către Parlament, recunoașterea că Curtea Constituțională este o instituție capturată, o instituție care deja nu-și mai exercită atribuțiile conform legii, stabilirea de urgență a unei comisii parlamentare, care ar putea găsi o soluție cât mai legală, dar reieșind din circumstanțele excepționale. De exemplu, cum ar fi, nu știu, fie suspendarea, fie examinarea modului de numire a judecătorilor...”

Europa Liberă: Da, numai că între timp președintele interimar Filip dizolvă Parlamentul și anunță alegerile anticipate.

Nadejda Hriptievschi: „Bine, și avem două realități paralele. Pot fi găsite soluții prin aceea că e foarte importantă și revin la asta – recunoașterea internațională.”

Europa Liberă: Geometria politică spune altfel – sunt realități suprapuse, deasupra stă realitatea care are mijloacele contondente.

Nadejda Hriptievschi: „Da, dar totuși avem, până la urmă,

Noi, totuși, activăm într-un cadru internațional, noi nu suntem izolați sau așa cum ar vrea alții ...

avem noi și o anumită legislație și noi totuși activăm într-un cadru internațional, noi nu suntem izolați sau așa cum ar vrea alții.”

Europa Liberă: Deci, asta șansa? Ultima întrebare ar fi dacă în tabăra guvernării există totuși ezitări, pentru că am văzut, bunăoară, postarea unui jurist notoriu care e la Ministerul Justiției, care s-a arătat foarte mirat de viteza cu care a reacționat Curtea Constituțională în baza unui reportaj, înainte de a primi hotărârea.

Nadejda Hriptievschi: „Corect. Este vorba de dl Eșanu, pentru care eu am un respect foarte mare, pentru că e un jurist care nu încalcă anumite linii roșii și în cazul de față despre asta vorbeam referitor la Curtea Constituțională. Din 7 iunie după-amiază, Curtea Constituțională a început să facă greșeală după greșeală, care nu sunt acceptabile.”

Europa Liberă: La ruși este noțiunea «бешеный принтер» (imprimanta nebună).

Nadejda Hriptievschi: „Ceva de genul acesta. Deci nu organizezi audieri. Care sunt circumstanțele, că președintele are, conform legislației, puterea discreționară de a dizolva Parlamentul și intervine atunci când sunt circumstanțe. Deci, Curtea Constituțională mai întâi a redus termenul și apoi a zis: „tu trebuie să dizolvi”. De când Curtea Constituțională...”

Europa Liberă: Deci la democrați sunt voci și Dvs. știți foarte bine, colegii juriști, sunt voci care ar prefera să apese pe frână?

Nadejda Hriptievschi: „Eu sper, dar eu nu cunosc astfel de voci, deocamdată, eu știu câțiva oameni care sunt sigură că ei gândesc altfel, dar încă nu am văzut curaj din partea lor ca cel puțin să critice aceste hotărâri și, sincer să vă spun, cel mai mare regret pe care îl am e că nu avem suficienți oameni, foști judecători de la Curtea Constituțională, care deja nu mai au ce pierde, nu mai dețin funcții și ei nu ies măcar cu o opinie. Pentru un om de rând contează foarte mult să audă de la cei care au participat la scrierea Constituției, după asta au fost judecători în funcție... Ieșiți, oameni buni, măcar și spuneți...”

Europa Liberă: Mai au timp pe parcursul zilei de azi.

Nadejda Hriptievschi: „Sper...”

Europa Liberă: Eu vă mulțumesc Dvs. că ați avut curajul și motivația să vă expuneți această opinie!

Nadejda Hriptievschi: „Pentru puțin. Și sper și eu să se găsească soluția!”

XS
SM
MD
LG