Linkuri accesibilitate

Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan


Președinta Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi și președinta Taiwanului Tsai Ing-wen, Taipei, 3 august 2022.
Președinta Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi și președinta Taiwanului Tsai Ing-wen, Taipei, 3 august 2022.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și-a încheiat vizita în Taiwan, cu asigurarea dată liderilor de la Tapei că America va continua să sprijine insula autonomă, în pofida opoziției Chinei, care revendică Taiwan-ul drept propriul său teritoriu.

„Astăzi, lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație”, a spus Pelosi într-un scurt discurs în timpul întrevederii cu președinta Taiwan-ului, Tsai Ing-wen. „America este ferm hotărâtă să păstreze democrația, aici, în Taiwan și în întreaga lume”.

China, care consideră Taiwanul ca o provincie renegată care va fi cândva anexată, fie și cu forța, consideră vizita înaltei demnitare americane un gest de încurajare ca independența de facto a insulei să devină permanentă.

Oficialii americani au respins această afirmație, Washington-ul precizând că nu a renunțat la politica așa-numitei „Chine unice”.

Democrata Nancy Pelosi este prima președintă a Camerei Reprezentanților care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani. Călătoria ei a tensionat și mai multe relațiile dintre SUA și China pentru că este a treia persoană în stat, după președinte și vicepreședinte.

Pelosi a spus că sprijinul pentru Taiwan este bipartizan în Congres și a lăudat democrația insulei, dar nu a vorbit despre posibilitarea ca SUA să apere militar insula.

„Congresul”, a declarat Pelosi, este „decis să sprijine securitatea Taiwan-ului, astfel ca Taiwan-ul să se poată apăra eficient”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG