Linkuri accesibilitate

Nancy Pelosi a sosit în Taiwan, în ciuda avertismentelor Chinei


Panou în care i se urează bun venit lui Nancy Pelosi de vizita sa la Taipei, Taiwan, 2 august 2022.

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de „rutină'', înaintea vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi la Taipei, Tawan

Pelosi se află într-un turneu în Asia, și deși vizita în Taiwan nu este în programul oficial, ea este prima vizită a unei înalte oficialități americane în insulă, considerată de China drept teritoriu care-i aparține.

În pofida avertismentelor Chinei, Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, a sosit în cursul zilei de marţi la Taipei.

Tot marți, China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi „răspunzătoare'' pentru această vizită şi că vor trebui să „plătească” pentru asta.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia.

Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost ridicat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite că „destabilizează lumea” prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan. „Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate”, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG