Linkuri accesibilitate

„Nanocipare” prin vaccin? „Aiureli și tâmpenii” (șefului ANSP, Nicolae Furtună/Agora.md)


Revista presei matinale.

AGORA reține declarația șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care califică drept „aiureli și tâmpenii” afirmațiile (inclusiv ale Mitropoliei Moldovei) precum că tehnologiile 5G ar fi cele care au adus coronavirusul, iar un vaccin împotriva acestui virus are ca scop „cipizarea populației”. „Psihiatria nu are așa profil. Chiar nu vreau să mă gândesc la prostii de felul acesta. Aiureli și tâmpenii”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

ANTICORUPȚIE a radiografiat deciziile Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității în care este vizat președintele Igor Dodon și a constatat că, deși există patru decizii în care el a fost obligat să prezinte scuze publice pentru derapaje discriminatorii, acesta nu s-a conformat niciodată deciziilor Consiliului pentru egalitate. Experții susțin că de vină sunt lacunele din legislație, însă persoanele a căror demnitate a fost lezată de Igor Dodon se pot adresa la CtEDO pentru a-și face dreptate.

„Un efort autentic de a spori influența maghiară sau o oportunitate de a irita România vecină?”, întreabă BALKAN INSIGHT, cu privire la atitudinea premierului ungar Viktor Orban față de R.Moldova, o țară dincolo de „sfera de influență” tradițională a Budapestei. Portalul pune la îndoială efortul aparent al autorităților maghiare de a-l încuraja pe președintele pro-rus al R.Moldova sau de a spori comerțul cu cel mai sărac stat din Europa. Asta mai ales că „avocatul” principal al R.Moldova în Uniunea Europeană a fost mult timp România, cu care țara împărtășește legături istorice, culturale și lingvistice strânse, remarcă Balkan Insight.

DESCHIDE.MD afirmă că afaceristul Veaceslav Platon, considerat raiderul nr.1 în spațiul CSI, ar fi „spălat” nu doar peste 20 000 000 000 de dolari SUA din Federația Rusă, dar a adus în prag de faliment inclusiv companii și bănci rusești. „Deși s-a aflat în vizorul mai multor funcționari ruși, Platon a găsit de fiecare dată calea spre inima acestora – mita”, scrie portalul.

O angajată a Spitalului Republican de Psihiatrie le-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, jurnaliștilor de la DIEZ că, deși există patru secții pentru pacienții infectați cu COVID-19, aceștia sunt repartizați și în alte secții din cadrul spitalului, iar personalul de acolo nu este achitat în surplus pentru munca cu bolnavii de coronavirus, deoarece secția nu are profil de COVID-19. De asemenea, potrivit sursei citate, personalul medical reutilizează echipamentul medical și fac ture câte trei zile la rând, punându-și viața în pericol. De cealaltă parte, directorul spitalului, Victor Furtună, spune că toți medicii care muncesc cu persoanele infectate de COVID-19 au primit supliment la salariu, specificând că pacienții infectați au fost internați în secții cu profil special.

„Armata României trece Prutul”, titrează INFOPRUT anunțând decizia președintelui Klaus Iohannis de a contribui cu forțe, mijloace și echipamente la două misiuni de asistență umanitară în R.Moldova și SUA. Misiunea de sprijin pentru Republica Moldova va viza următoarele coordonate: constituirea la nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a unei echipe medicale formate din până la 12 medici și asistenți medicali, care se poate deplasa, la ordin, pentru o perioadă de două săptămâni în sprijinul activităților medicale dintr-un spital din Chișinău; sprijin pentru evacuarea militarilor moldoveni infectați cu COVID-19 din teatrele de operații din Balcani și din Mali; punerea la dispoziție a unei aeronave C 27 Spartan – în limita a trei ieșiri – pentru transport de materiale medicale, la solicitarea autorităților din Republica Moldova, din state ale UE sau Turcia la Chișinău, în limita a 20 de ore de zbor; asigurarea unei grupe de decontaminare a personalului, tehnicii și terenului, la solicitare, precizează portalul.

Prezent la JURNAL TV liderul PD, Pavel Filip, a dezvăluit detalii ce țin de anularea alegerilor municipale din 2018, atunci când au fost invalidate alegerile pentru primăria Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Fostul premier a spus că nu și-ar fi putut exprima atunci poziția, chiar dacă era împotriva acestei decizii, dictată de predecesorul său la șefia partidului, Vladimir Plahotniuc. „Multe decizii luate de conducerea PD atunci mi-au influențat negativ poziția de premier al țării. De multe ori nu am putut să-mi exprim propria poziție”, susține Filip.

MOLD STREET scrie că Kazahstanul pierde procese la rând în Suedia și SUA în disputa cu Ascom și Anatolie Stati. Astfel, pe 18 mai 2020, Curtea Supremă a Suediei a respins a treia deja cerere de revizuire, depusă de Kazahstan, pentru o hotărâre emisă de un tribunal arbitral cu sediul la Stockholm în decembrie 2013, prin care Kazahstanul a fost obligat săi achite despăgubiri de circa jumătate de miliard de dolari (de atunci a crescut la 543 milioane dolari), grupului Ascom, deținut de moldoveanul Anatolie Stati. În afară de fondurile blocate în Suedia, Stati a asigurat și menținut cu succes sechestrul și asupra altor active ale statului kazah din Olanda, Luxemburg și Belgia, valoarea totală depășind 6,25 miliarde dolari, menționează jurnaliștii. Portalul amintește că litigiul a apărut după confiscarea de către statul kazah în 2010 a operațiunilor petroliere ale lui Stati din Kazahstan pentru presupuse încălcări ale legislației.

TRIBUNA dezvăluie identitatea deputatului care îi este dator lui Vlad Plahotniuc cu milioane de lei. Astfel, Potrivit declarației sale de avere anuale, Andrian Candu are o datorie față de Vlad Plahotniuc de 3 milioane de lei. Aceasta a fost contractată în 2019 și este scadentă în 2024. Redacția menționează că se cunoaște public faptul că Andrian Candu este finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, dar au fost și colegi în Partidul Democrat și-n Parlament.

Într-o emisiune la TV8 deputatul Iurie Reniță afirmă că găsit pe un stick, pe care n-ar ști de la cine l-a primit, imaginile video în care apare președintele Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, iar acesta vrea să-i transmită un pachet negru șefului statului. Totodată, directorului Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, spune că procurorii au obligația să se sesizeze singuri, nu neapărat în baza unui denunț, atunci când constată o posibilă încălcare a legii, mai ales în acest caz. Chemarea Procuraturii, adresată lui Reniță, de a depune un denunț oficial, este percepută de public ca un fel de intimidare, a adăugat Gribincea.

ZIARUL DE GARDĂ dezvăluie că Oleg Pasat, fin de cununie al fostului șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, s-a ales cu o nouă funcție. Recent, acesta a fost numit șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), o subdiviziune specializată a IGP. Noul post de muncă al lui Pasat a fost ținut departe de ochii presei, iar în spațiul public nu s-a făcut un anunț în acest sens. Nici pe pagina oficială a IGP numele lui Oleg Pasat nu este indicat la secțiunea Conducerea Inspectoratului Național de Investigații.

ZIARUL NAȚIONAL preia opinia analistului politic Cristian Hrițuc, potrivit căruia actualul lider al PDM, Pavel Filip, mai are o singură șansă de a demonstra că e un conducător cu viziune și nu doar un om comod, care are nevoie în permanență de un șef. Fostul premier poate înclina balanța în favoarea opoziției, în demersul acesteia de a-l opri pe Igor Dodon prin demiterea Guvernului Chicu, iar dacă s-ar întâmpla așa, atunci ar fi o lovitură grea șeful statului, care înainte de alegerile prezidențiale ar rămâne fără executivul pe care îl conduce prin intermediul unui premier marionetă.

XS
SM
MD
LG