Linkuri accesibilitate

NASA declară că încercarea de redirecționare a unui asteroid a fost un succes


Asteroidul Dimorphos

NASA declară că recenta sa încercare de a devia un asteroid de pe orbita sa a fost un succes, deschizând calea pentru ca această metodă să fie folosită în cazul în care se descoperă că un asteroid sau o cometă periculoasă este în curs de coliziune cu Pământul.

În urmă cu două săptămâni, agenția spațială americană a lovit în mod deliberat cu navă spațială un mic asteroid aflat la milioane de kilometri distanță. Impactul „a modificat cu succes orbita asteroidului”, a declarat NASA la 11 octombrie, anunțând rezultatele primului test de acest fel pentru a vedea dacă un asteroid poate fi redirecționat.

Directorul NASA, Bill Nelson, a declarat că această misiune arată că NASA „încearcă să fie pregătită pentru orice ne-ar putea oferi universul”.

Testul de redirecționare a unui asteroid dublu (DART) a presupus ca, pe 26 septembrie, o navă spațială să lovească asteroidul Dimorphos. A fost nevoie de zile de observații pentru a determina cât de mult a modificat impactul traiectoria asteroidului.

NASA a declarat că o comparație a măsurătorilor efectuate înainte și după impact ale orbitei lui Dimorphos în jurul asteroidului-mamă a arătat o scurtare cu 32 de minute a traiectoriei sale, dovedind că testul de deviere a fost eficient. Niciunul dintre cei doi asteroizi nu reprezintă o amenințare pentru Pământ.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG