Linkuri accesibilitate

NASA: Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari recoltat în teritoriile ocupate de Rusia


Câmp cu grâu arzând după un bombardament rusesc la câțiva kilometri de granița ruso-ucraineană din regiunea Harkov, 29 iulie 2022.
Câmp cu grâu arzând după un bombardament rusesc la câțiva kilometri de granița ruso-ucraineană din regiunea Harkov, 29 iulie 2022.

Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari recoltat în teritoriile ocupate de Rusia, potrivit unei analize bazată pe imagini din satelit a Programului de agricultură și securitate alimentară de la Agenției Spațiale a Statelor Unite, numit NASA Harvest, analiză citată de Bloomberg.

Analiza explică ce se întâmplă în teritoriile ocupate, unde informațiile sunt controlate strict, folosind un model automatizat care detectează schimbări de culoare și de textură care are la bază imagini luate în timp de sateliți pentru a cartografia terenurile agricole unde recolta a fost strânsă și pe acelea unde cerealele au rămas nerecoltate.

Potrivit programului NASA Harvest, aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate în teritoriile care nu sunt controlate de autoritățile ucrainene. Cam 88% din grâul de toamnă plantat în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce grâul de pe terenurile aflate în majoritate pe linia frontului a rămas pe câmp.

Cercetarea pune întrebarea ce se întâmplă cu acele recolte. Navele rusești au exportat grâne recoltate cel mai probabil din teritoriile ocupate în țări ca Libia și Iran, dar sunt dificil de estimat volumele implicate din cauză că transportatorii ascund originea cerealelor. Rusia a negat că fură grâne, dar autoritățile ruse au anunțat public reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene ocupate de ruși.

Ucraina e un exportator important de grâne, iar blocarea porturilor sale după invazia rusă a dus la creșterea masivă a prețurilor, dar din cauza și la posibile acțiuni de contrabandă. Acordul internațional care a permis Ucrainei să reia exporturile a făcut ca prețurile să scadă, deși ele sunt în continuare mari, la un nivel istoric.

Aproape un sfert din grâul ucrainean e cultivat în teritorii pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deși porțiuni din acele teritorii sunt controlate de Ucraina. Estimările NASA Harvest sunt pentru grâu, și nu includ alte recolte sau produse alimentare ținute în silozuri.

Echipa NASA Harvest a calculat că fermierii au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu anul acesta în Ucraina, cu câteva milioane de one mai mult decât cele mai îndrăznețe previziuni.

Procurorul general din Elveția - unul din principalele puncte de comercializare a comodităților - a avertizat că vânzarea de materii prime jefuite ar putea fi o crimă de război.

HarvEast, unul din principalii cultivatori din Ucraina, a spus că tot grâul de toamnă plantat pe terenurile sale din regiunea Donețk a fost recoltat de forțele ocupante vara asta.

„Anul acesta, grâul de toamnă a dat o recoltă foarte bună în această regiune din cauza condițiilor meteorologice favorabile. Tot ce s-a recoltat de pe câmpurile noastre a fost furat și exportat din Ucraina”, a declarat șeful HarvEast Dmitri Skorniakov, citat de agenția Bloomberg.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG