Linkuri accesibilitate

Natalia Gavrilița: Regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gaz 


Prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilița

În eventualitatea în care Gazprom sistează total livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gazul procurat a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1, conform IPN.

Gavrilița a spus că regiunea transnistreană, la fel ca și malul drept al Nistrului, va fi aprovizionată cu gaze naturale procurate de pe piața internațională. Potrivit regulilor pieței, gazul trebuie achitat în avans.

Prim-ministrul a mai spus că incertitudinea pe aspectele energetice persistă, întrucât Gazprom nu spune tranșant dacă va livra sau nu gaze naturale Republicii Moldova după data de 1 octombrie. Potrivit premierului, de la 1 octombrie Republica Moldova ar urma să achite un preț mai mic la gaz, însă există și riscul ca Gazprom să ne închidă total robinetul, invocând lipsa finalității auditului datoriilor Moldovagaz.

Natalia Gavrilița a mai spus că insistența cu care liderul separatist Vadim Krasnoselski solicită întrevederi separate cu conducerea de vârf a țării este explicată prin criza de securitate din regiune și efectele războiului din Ucraina asupra economiei din stânga Nistrului. „Lucrurile s-au schimbat, avem acest război, avem hotarul cu Ucraina închis, avem probleme pe care le discutăm mai activ pentru că încercăm să menținem pacea și securitatea în regiune. S-au schimbat datele problemei și Krasnoselski vrea să discute noile circumstanțe, dar noi comunicăm la nivel de instituții”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG