Linkuri accesibilitate

Premierul Gavrilița a mulțumit Londrei pentru că a restituit țării sale cei peste 11 milioane de lei confiscați de la Luca Filat


Premierul Natalia Gavrilița s-a întâlnit la Londra cu Sir Stephen Lovegrove, consilier pentru securitate națională al primului ministru britanic, 15 noiembrie 2021

Premierul Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită la Londra, a mulțumit guvernului Marii Britanii pentru că a restituit R. Moldova cei peste 11 milioane de lei confiscați de britanici de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean Vlad Filat. Potrivit unui comunicat de la guvern citat de TV8, banii au fost folosiți pentru finanțarea a peste 560 de asistenți pesonali pentru persoane în vârstă.

Britanicii au sechestrat conturile lui Luca Filat în 2019, în baza unei legislații menită mai ales să prevină spălarea banilor, aplicată cel mai des unor persoane din fostul spațiu sovietic. Filat cel tânăr nu a putut justifica în fața autorităților britanice de unde are bani pentru chiria exorbitantă de la Londra, sau pentru automobilul de lux, și au ajuns la concluzia că studentul își permite asesmenea cheltuieli grație faptelor de corupție pentru care a fost condamnat la închisoare tatăl său.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, ca să studieze, atrăgând atenția autorităților specializate în oligarhi străini cu cheltuielile și proprietățile sale extravagante, inclusiv un automobil Bentley de 200.000 de lire, în condițiile în care nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG