Linkuri accesibilitate

NATO după München și o patrulare în largul Libiei


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul Conferința anuală de securitate de la München
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul Conferința anuală de securitate de la München

Un rezultat surprinzător al Conferinței de la München, care a avut loc în acest weekend, 14-17 februarie, a fost acela că la Bruxelles, miniștrii de externe ai UE și-au dat luni acordul pentru trimiterea unor nave de război în largul Libiei.

Acordul este neașteptat, multe țări fiind până acum reticente. Misiunea navelor care vor fi trimise spre Libia va fi însă doar aceea de a instaura un embargo asupra armelor, în cadrul războiului civil din Libia, iar nu de a bloca ambarcațiunile cu refugiați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Adevărul e că europenii aveau nevoie de un asemenea plan activ și de dovada unui front comun, după ce la München încercaseră să convingă tocmai în legătură cu asta, că sunt capabili de o asemenea uniune.

La acea Conferința anuală de securitate de la München, care a avut loc în weekend, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a respins, astfel, propunerea lui Emmanuel Macron de a pune forța nucleară franceză în centrul strategiei de apărare a Europei, argumentând că umbrela nucleară oferită de Statele Unite și de Marea Britanie este suficientă.

Umbrela nucleară oferită de Statele Unite și de Marea Britanie este suficientă...

„Avem deja o forță de descurajare nucleară”, a spus Stoltenberg, “care a fost testată, este instituționalizată și e garanția de Securitate a Europei.” Stoltenberg a lăudat totuși Franța, spunând că dispozitivul său nuclear reprezintă o „valoare adăugată” pentru securitatea globală a NATO.

Vorbind sâmbătă, 15 februarie, Mike Pompeo a spus că Occidentul e pe cale de a câștiga („the West is winning”), în vreme ce Macron consideră, dimpotrivă, că asistăm la o slăbire a Occidentului (a „weakening of the West”). Macron a avertizat că Rusia va continua să caute să destabilizeze Occidentul, că va sprijini pe mai departe partidele extremiste și va încerca să influențeze alegerile.

Volodymyr Zelensky la Munchen
Volodymyr Zelensky la Munchen

O altă mare temă la conferința de securitate de la München încheiată astăzi a fost securitatea părții de est a continentului, vecină cu Rusia, și mai ales situația din Ucraina. Tot sâmbătă 15 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat NATO și Europa în general că stârnesc tensiuni pe continent și le-a cerut să "abandoneze fantoma amenințării Rusiei."

Lavrov a spus că NATO e vinovat de perpetuarea tensiunilor, prin felul în care desfășoară oameni și echipament militar în Polonia și țările baltice, dar nu a menționat în niciun fel ocuparea Crimeei și nici războiul din Donbas, care a făcut peste 13.000 de morți din 2014 încoace.

Tot la München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul Europei pentru a putea face față conflictului cu Rusia.

Da, vă suntem recunoscători, dar în realitate vă apărați pe voi înșivă...

„Acesta nu e doar un război în țara noastră, ci un război în Europa”, a spus Zelenski. „Așa încât, da, vă suntem recunoscători, dar în realitate vă apărați pe voi înșivă.”

Zelenski a spus în schimb că ar putea fi de acord cu organizarea de alegeri, anul acesta în octombrie, în cele două regiuni separatiste care formează Donbasul: Donețk și Luhansk, simultan cu alegerile care vor avea loc în toată Ucraina.

Principalul rezultat concret al conferinței de la München a fost însă acela că aliații din NATO nu au mai criticat principiul unor structuri militare europene, iar europenii înșiși au decis să trimită nabe în Mediterana, în largul Libiei, reafirmându-se ca o putere nu doar comercială și culturală, ci și militară.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG