Acordul este neașteptat, multe țări fiind până acum reticente. Misiunea navelor care vor fi trimise spre Libia va fi însă doar aceea de a instaura un embargo asupra armelor, în cadrul războiului civil din Libia, iar nu de a bloca ambarcațiunile cu refugiați.
Adevărul e că europenii aveau nevoie de un asemenea plan activ și de dovada unui front comun, după ce la München încercaseră să convingă tocmai în legătură cu asta, că sunt capabili de o asemenea uniune.
La acea Conferința anuală de securitate de la München, care a avut loc în weekend, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a respins, astfel, propunerea lui Emmanuel Macron de a pune forța nucleară franceză în centrul strategiei de apărare a Europei, argumentând că umbrela nucleară oferită de Statele Unite și de Marea Britanie este suficientă.
Umbrela nucleară oferită de Statele Unite și de Marea Britanie este suficientă...
„Avem deja o forță de descurajare nucleară”, a spus Stoltenberg, “care a fost testată, este instituționalizată și e garanția de Securitate a Europei.” Stoltenberg a lăudat totuși Franța, spunând că dispozitivul său nuclear reprezintă o „valoare adăugată” pentru securitatea globală a NATO.
Vorbind sâmbătă, 15 februarie, Mike Pompeo a spus că Occidentul e pe cale de a câștiga („the West is winning”), în vreme ce Macron consideră, dimpotrivă, că asistăm la o slăbire a Occidentului (a „weakening of the West”). Macron a avertizat că Rusia va continua să caute să destabilizeze Occidentul, că va sprijini pe mai departe partidele extremiste și va încerca să influențeze alegerile.
O altă mare temă la conferința de securitate de la München încheiată astăzi a fost securitatea părții de est a continentului, vecină cu Rusia, și mai ales situația din Ucraina. Tot sâmbătă 15 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat NATO și Europa în general că stârnesc tensiuni pe continent și le-a cerut să "abandoneze fantoma amenințării Rusiei."
Lavrov a spus că NATO e vinovat de perpetuarea tensiunilor, prin felul în care desfășoară oameni și echipament militar în Polonia și țările baltice, dar nu a menționat în niciun fel ocuparea Crimeei și nici războiul din Donbas, care a făcut peste 13.000 de morți din 2014 încoace.
Tot la München, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutorul Europei pentru a putea face față conflictului cu Rusia.
Da, vă suntem recunoscători, dar în realitate vă apărați pe voi înșivă...
„Acesta nu e doar un război în țara noastră, ci un război în Europa”, a spus Zelenski. „Așa încât, da, vă suntem recunoscători, dar în realitate vă apărați pe voi înșivă.”
Zelenski a spus în schimb că ar putea fi de acord cu organizarea de alegeri, anul acesta în octombrie, în cele două regiuni separatiste care formează Donbasul: Donețk și Luhansk, simultan cu alegerile care vor avea loc în toată Ucraina.
Principalul rezultat concret al conferinței de la München a fost însă acela că aliații din NATO nu au mai criticat principiul unor structuri militare europene, iar europenii înșiși au decis să trimită nabe în Mediterana, în largul Libiei, reafirmându-se ca o putere nu doar comercială și culturală, ci și militară.