Linkuri accesibilitate

NATO lansează oficial procesul de ratificare pentru aderarea Suediei și Finlandei


Procesul de ratificare a Suediei și Finlandei ca noi membri ai NATO a fost lansat în mod oficial la 5 iulie, a declarat șeful alianței, Jens Stoltenberg, marcând un pas istoric detreminat de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina.

„Aceasta este o zi bună pentru Finlanda și Suedia și o zi bună pentru NATO”, a afirmat Stoltenberg într-o declarație de presă comună cu miniștrii de externe suedez și finlandez. „Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici, iar popoarele noastre vor fi în și mai mare siguranță, acum când ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii", a adăugat el.

Schimbările istorice ale Suediei și Finlandei au loc în urma invaziei brutale a Rusiei în Ucraina în februarie și a altor mișcări agresive ale Kremlinului în regiune. Opinia publică din țările nordice s-a devenit rapid favorabilă aderării la NATO în urma invaziei.

Ankara anunțase inițial că se va opune prin veto aderării lor, președintele Recep Tayyip Erdogan acuzând cele două țări că oferă adăpost militanților kurzi care operează în Turcia și că promovează ceea ce el a numit „terorism”.

În urma negocierilor, Erdogan a declarat că va renunța la obiecțiile sale, dar a dat de înțeles că ar putea să blocheze și pe mai departe ofertele de aderare ale acestora dacă nu își vor respecta promisiunile, dintre care unele nu au fost dezvăluite.

XS
SM
MD
LG