Linkuri accesibilitate

NATO lansează în poarta Rusiei cele mai mare manevre militare de la Războiul Rece încoace


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a trebuit să dea asigurări Rusiei că viitoarele manevrele militare ale Alianței de pe continent, care se numesc „Defender Europe” și vor fi cele mai mari de la încheierea Războiului Rece încoace, nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Circa 37.000 de soldați, din 18 țări, vor participa, în mai și iunie, la manevrele intitulate Defender Europe 2020. Va fi cea mai mare desfășurare de trupe americane și de armament de 25 de ani încoace.

Primele trupe britanice au ajuns de altfel chiar astăzi, marți 4 februarie, în Belgia.

Dar: „Defender Europe” nu e îndreptată împotriva nimănui, a spus Stoltenberg. Manevrele vin, desigur, pe fundalul experienței, deja depășite, a retragerii armatei și armamentului SUA din Europa. În euforia căderii comunismului, acum trei decenii, Washingtonul și-a retras grosul trupelor, lăsând Europa vulnerabilă în eventualitatea unui atac, interior sau exterior.

Statele Unite vor muta de altfel în Europa, în următoarele luni, 20.000 de militari ca parte a noii strategii SUA și NATO.


Aceasta ar trebui să pună capăt, teoretic, îndoielilor aliaților europeni în legătură cu predispoziția SUA de a interveni întru apărarea europenilor, conform faimosului articol 5 al cartei NATO, după ce Donald Trump tratase Alianța de “învechită” sau “inutilă” (“obsolete”).

După ce însă Germania și ceilalți membri ai Alianței s-au angajat să își ridice cheltuielile destinate apărării spre acei 2% din PIB la care s-au angajat în unanimitate toți cei 29 de membri, criticile lui Donald Trump au încetat, el preluând asta ca pe un exemplu de reușită personală.

În realitate, impulsul, pentru membrii NATO, de a-și spori cheltuielile apărării nu a fost atât discursul moralizator-amenințător al lui Trump, cât ocuparea Crimeei de către Rusia lui Putin în 2014, când s-a văzut că Rusia este gata să nu mai respecte, pe față, frontierele garantate de acordurile de la Helsinki.
Pe plan psihologic, asta e cu atât mai important cu cât țările baltice, Estonia, Letonia și Lituania sărbătoresc anul acesta 30 de ani de independență și, cu toatele, au importante minorități rusofone și se tem de un “război hibrid”, cum e cel pe care Rusia l-a dus în Crimeea și Donbas, în Ucraina.

O parte importantă din manevrele “Defender Europe” se va duce de altfel în aceste trei țări, iar Rusia este invitată să trimită observatori.


Regula între NATO și Rusia este că asemenea manevre se monitorizează reciproc. NATO invită de altfel sistematic toate țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să trimită observatori la manevrele sale, dar Rusia nu lansează întotdeauna o asemenea invitație. Regulile în cadrul OSCE, din care fac parte și Rusia și SUA, prevăd prezența unor observatori la orice manevre militare care mobilizează mai mult de 13.000 oameni, ceea ce nu este cazul celor actuale din Estonia. Anul trecut, în cadrul uriașelor sale manevre Zapad, Rusia refuzase observatori, afirmând că a mobilizat mai puțin de 13.000 militari, în vreme ce NATO calculase circa 50.000.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG