Linkuri accesibilitate

Serbia continuă să se înarmeze din Rusia în pofida avertismentelor americane


Sistemul anti-rachetă Pantsir-S pe aeroportul militar din Batajnica, Serbia, 25 octombrie 2019

Rusia va livra Serbiei un sistem sofisticat anti-aerian de rachete cu rază scurtă de acțiune, deși Statele Unite au avertizat Belgradul că ar putea urma sancțiuni. Potrivit agenției TASS, sistemul Pantsir-S va fi livrat Serbiei „în următoarele luni”. Săptămâna trecută, la Belgrad, emisarul special american Matthew Palmer avertiza Serbia că ar putea deveni ținta sancțiunilor, care va cumpăra sisteme de arme din Rusia.

Luna trecută, Serbia a participat alături de Rusia la manevre militare aeriene la care au fost utilizate și sistemele e rachete S-400 și Pantsir-S.

Serbia continuă să aibă relații puternice de cooperare cu Rusia deși afirmă că prioritatea politicii sale externe este integrarea europeană. Belgradul s-a angajat să nu se alăture NATO și a refuzat să urmeze exemplul țărilor occidentale, care au impus sancțiuni Rusiei după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.

În ultimii ani, Rusia vândut Serbiei avioane și helicoptere de luptă și tancuri, ceea ce a mărit tensiunile în regiunea Balcanilor de Vest, care a trecut prin războaiele interetnice din anii 90.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG