Linkuri accesibilitate

NATO promite să ajute mai mult Ucraina, bombardamentele rusești continuă


Lansator de rachete Burevii trage o salvă contra pozițiilor rusești pe frontul din estul Ucrainei, 29 noiembrie 2022.
Lansator de rachete Burevii trage o salvă contra pozițiilor rusești pe frontul din estul Ucrainei, 29 noiembrie 2022.

Miniștrii de externe ai Alianței Nord-Atlantice, reuniți pentru două zile la București, au promis să ajute la repararea sistemului energetic din Ucraina, avariat grav după valurile de bombardamente rusești începute în octombrie.

Într-o declarație adoptată la reuniunea lor din capitala României, șefii diplomațiilor din NATO au condamnat „atacurile persistente și inadmisibile ale Rusiei” care au lăsat „milioane de ucraineni fără servicii de bază”.

Rusia atacă periodic liniile de înaltă tensiune și centralele din Ucraina în ceea ce Kievul și aliații săi spun că e o campanie deliberată de a face rău civililor.

„Ucraina are nevoie cel mai mult de rachete și de transformatoare”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus la București că bombardarea sistematică de către Moscova a sistemului energetic ucrainean arată că Rusia folosește anotimpul rece pe post „de armă de război”.

„Mesajul nostru de la București este că NATO va continua să fie alături de Ucraina cât timp va fi nevoie de asta. Nu vom da înapoi”, a spus Stoltenberg la o conferință înainte de a prezida reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței.

Șeful NATO le-a spus separat jurnaliștilor că aliații vor spori ajutorul pentru Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a decis să folosească „iarna ca armă în război”, pentru că trupele sale sunt înfrânte pe câmpul de luptă, iar reuniunea de la București va servi drept platformă pentru obținerea de ajutor occidental destinat refacerii sistemului energetic al Ucrainei.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat că țara sa are nevoie de echipamente pentru a relua alimentarea cu electricitate a cetățenilor lăsați în frig și în întuneric din cauza distrugerii instalațiilor energetice.

„Dacă avem transformatoare și generatoare, putem reface aprovizionarea cu energia necesară. Dacă avem sisteme de apărare anti-aeriană, ne putem apăra de următoarele atacuri rusești. În esență: Ucraina are nevoie cel mai mult de [rachete] Patriot și de transformatoare”, a spus șeful diplomației ucrainene la o conferință de presă la București.

În timp ce miniștrii de externe NATO se reuneau la București Departamentul de Stat de la Washington a anunțat alocarea a 53 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să cumpere în regim de urgență echipamente pentru repunerea în funcțiune a instalațiilor energetice necesare pentru încălzirea în timpul iernii.

Rusia continuă să bombardeze ținte civile și de infrastructură

Armata ucraineană și oficialități regionale au anunțat pe 29 noiembrie că în Ucraina au continuat bombardamentele rusești asupra unor ținte civile și de infrastructură.

Orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a fost ținta unui atac cu rachetă în noaptea de luni spre marți, iar atacurile rusești cu rachete de tip Uragan și cu tiruri de artilerie grea a distrus o fabrică în districtul Nikopol, a anunțat pe Telegram Valentin Reznicenko, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk.

Orașul Dnipro a fost frecvent atacat de ruși cu rachete și alt armament cu rază lungă de acțiune. Reznicenko a spus pe 27 noiembrie că cel puțin 13 oameni au fost uciși acolo într-un atac cu rachetă al rușilor.

Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale îți continuă atacurile contra forțelor ucrainene de-a lungul frontului din regiunea Donețk, orașul Andriivka fiind una din localitățile menționate de către minister ca fiind atacate din aer.

Raportul ministerului rus se potrivește cu declarații similare făcute de Statul Major al armatei ucrainene care se referă la masive concentrări de trupe rusești pe linia frontului din zona respectivă. Statul Major spune că armata ucraineană a respins atacuri rusești din apropierea a 10 localități, între care Bahmut și Asvdiivka.

XS
SM
MD
LG