Linkuri accesibilitate

NATO respinge garanțiile de securitate cerute de Rusia, dar se declară deschisă dialogului


La reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles

NATO a avut un schimb „serios și direct” de idei cu oficialii ruși pe tema crizei ucrainene și este pregătită să se întâlnească din nou cu emisarii Kremlinului pentru a discuta despre securitatea europeană, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Vorbind miercuri, 12 ianuarie, după întâlnirea delegația rusă în cadrul Consiliului NATO-Rusia, reunit pentru prima oară în ultimii doi ani, Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va fi de acord cu cererile Moscovei privind o nouă arhitectură de securitate în Europa, dar că dorește să continue discuțiile diplomatice.

Stoltenberg a reiterat că Ucraina are dreptul să decidă singură asupra viitoarelor acorduri de securitate și că Rusia nu are dreptul să se opună la admiterea de noi membri în NATO.

El a mai spus că Alianța și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” față de concentrarea a aproape 100.000 de militari ruși în apropierea graniței cu Ucraina și în Crimeea anexată, ceea ce capitalele occidentale se tem că ar putea fi un preludiu la o invazie. „Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia pe această temă”, a spus Stoltenberg reporterilor după întâlnirea de patru ore cu oficialii ruși. „Diferențele noastre nu vor fi ușor de depășit, dar este un semn pozitiv faptul că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat la aceeași masă și s-au angajat pe subiecte de fond.”

Stoltenberg a declarat că aliații au convenit să organizeze o serie de întâlniri cu Moscova pe o varietate de probleme strategice. „Rusia nu a fost în măsură să fie de acord cu această propunere. Nici nu au respins-o, dar reprezentanții ruși au spus clar că au nevoie de ceva timp pentru a reveni la NATO cu un răspuns”, a mai spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG