Linkuri accesibilitate

NATO și SUA: Vom sprijini Ucraina atâta timp „cât este nevoie”


Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza militară americană Ramstein, din Germania, 21 aprilie 2023.
Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza militară americană Ramstein, din Germania, 21 aprilie 2023.

NATO și Statele Unite au reafirmat că vor sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie în războiul cu Rusia, declanșat de invazia neprovocată din februarie anul trecut iar secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg a reconfirmat că „pe termen lung”, locul Ucrainei este în NATO.

Vineri, la baza militară americană Ramstein, din Germania are loc o nouă reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, creat pentru a coordona în primul rând ajutorul militar.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a scris pe Twitter: #Ramstein 11 a început. Participă peste 50 de țări. Aceleași valori, o atmosferă prietenoasă, cu toții concentrați pe rezultate”.

Un punct central al discuțiilor, a precizat în ajun ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, va fi finanțarea întregului lanț logistic necesar pentru întreținerea, repararea și înlocuirea armelor trimise deja Kievului. „Este pentru prima dată”, a spus Pistorius într-o dezbatere la televiziunea publică germană ZDF, că „trebuie să susținem o armată dotată cu arme și echipamente atât de diferite, de la producție sovietică, la tehnologie militară occidentală de ultima oră”.

Pistorius a reamintit că la Satu Mare, în România, firma germană de armament Rheinmetall are acum un centru militar de întreținere și logistică pentru a deservi armele folosite în războiul din Ucraina.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin s-a întâlnit separat, vineri dimineață, cu omolgoul său ucrainean, Oleksi Reznikov, înainte de reuniunea Grupului de contact.

„În ultimul an, membrii Grupului de Contact au oferit Ucrainei capacități [militare ] extraordinare. Vom sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie”, a scris șeful Pentagonului pe Twitter.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei a fost creat în aprilie 2022, ca reacție la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Participă toate cele 30 de state NATO, plus încă alte 24 de țări, între care și R. Moldova.

Cea de a patra reuniune la baza militară Ramstein a Grupului de contact este prezidată de ministrul american al Apărării, Lloyd Austin și de șeful statelor majore reunite americane, generalul Mark Milley. Este prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a reafirmat vineri, că pe termen lung, Ucraina se va alătura Alianței Nord-Atlantice.

El a mai spus presei că, odată ce războiul din Ucraina se încheie, Kievul trebuie să aibă „capacitatea militară de descurajarea necesară pentru a preveni noi atacuri”, relatează Reuters.

Tot săptămâna aceasta, în cursul primei sale vizite la Kiev de la începutul invaziei rusești, Stoltenberg l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO din vară, de la Vilnius.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG