Linkuri accesibilitate

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Kievul


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează o expoziție cu vehicule și echipamente distruse ale armatei ruse, Kiev, 20 aprilie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează o expoziție cu vehicule și echipamente distruse ale armatei ruse, Kiev, 20 aprilie.

În vreme ce Rusia intensifică atacurile cu drone, secretarul general NATO vizitează Kievul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial al alianței la 20 aprilie.

„Secretarul general al NATO se află în Ucraina. Vom publica mai multe informații cât mai curând posibil", a declarat presei oficialul, care a cerut să nu fie identificat.

În timpul vizitei sale neanunțate, Stoltenberg și-a prezentat omagiile la un monument din centrul Kievului dedicat soldaților căzuți la datorie și a discutat cu oficiali ucraineni, după cum se vede în fotografiile publicate de presa ucraineană.

Vizita lui Stoltenberg a avut loc la câteva ore după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a doua zi consecutiv pentru a ataca obiective civile și de infrastructură, a declarat armata ucraineană la 20 aprilie.

Regiunea sud-estică Dnipropetrovsk a fost ținta a șase drone, a declarat Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, pe Telegram.

„În această noapte, trupele din Comandamentul aerian de est și forțele de apărare antiaeriană au doborât șase drone de atac, cel mai probabil, Shahed de fabricație iraniană”, a scris Lisak pe Telegram.

Deocamdată, nu există informații referitoare la victime.

Separat, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a raportat că apărarea sa aeriană a doborât aproximativ 10 drone rusești de fabricație iraniană în sud-estul Ucrainei.

Atacul cu drone a fost al doilea în tot atâtea zile, după ce valuri de Shahed ar fi fost doborâte în ziua precedentă de către apărarea aeriană ucraineană deasupra orașului portuar Odesa din sudul țării.

Separat, rachete sol-aer rusești au lovit ținte civile în Ocikiv, un orășel din sudul regiunii Nikolaev, a declarat la 20 aprilie șeful administrației militare regionale, Vitali Kim, adăugând că nu are încă informații referitoare la victime.

În Donețk, un civil a fost ucis ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat la 20 aprilie guvernatorul militar al regiunii, Pavlo Kirilenko.

În est, trupele Moscovei au continuat să preseze o ofensivă în regiunea Donețk cu un nou impuls pentru a încerca să rupă un impas de luni de zile în bătălia pentru orașul Bahmut.

Între timp, apărătorii ucraineni au respins peste 55 de asalturi rusești în regiunile Bahmut, Avdiivka și Marinka, perimetru care reprezintă teatrul de operațiuni în care se desfășoară de luni de zile cele mai aprige bătălii pentru regiunea Donețk.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat în actualizarea sa zilnică că trupele ruse au încercat fără succes să își îmbunătățească pozițiile tactice folosind o combinație de bombardamente și lovituri aeriene.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate din surse independente.

Într-o mișcare de ridicare a moralului, Ucraina a confirmat la 19 aprilie primirea primelor sale sisteme de apărare aeriană Patriot. În aceeași zi, Statele Unite au anunțat un pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari.

„Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean a devenit mai sigur, deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au ajuns în Ucraina", a scris pe Twitter ministrul apărării Oleksiy Reznikov.

Sistemul mobil sol-aer Patriot este unul dintre cele mai avansate din lume și poate fi folosit împotriva avioanelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră.

Statele Unite și Germania au promis sisteme Patriot Ucrainei în urma valurilor de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene care au început în octombrie.

Ajutorul militar american suplimentar de 325 de milioane de dolari include proiectile de artilerie și muniție, rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pe care Pentagonul spune că Ucraina le-a folosit în mod eficient, precum și o serie de alte rachete, muniție antitanc și pentru arme de calibru mic. Muniția și armamentul vor fi scoase din stocurile Pentagonului, ceea ce înseamnă că pot ajunge rapid pe linia frontului, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești.

XS
SM
MD
LG