Linkuri accesibilitate

NATO: Stoltenberg critică prezența trupelor ruse în Transnistria


În timpul unor exerciții militare comune ale Grupului Operativ de Trupe Ruse și așa-numitei armate transnistrene, noiembrie 2019

Miniștrii de externe NATO au o reuniune de două zile - online - la care discută viitorul Alianței și relațiile post-Trump, ocazie pentru a recalibra și strategie față de Rusia. Reuniunea se încheie miercuri, 2 decembrie.

„Noi vedem, a spus astăzi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, cum Rusia violează dorința unor guverne din vecinătatea noastră apropiată.”

NATO: Stoltenberg critică prezența trupelor ruse în Transnistria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Într-o conferință de presă în marginea întâlnirii de marți a celor 30 de miniștri de externe ai țărilor din NATO, Stoltenberg a menționat anexarea Crimeei, menținerea instabilității în estul Ucrainei și felul în care Rusia menține trupe în părți din Georgia, dar și în Moldova, în Transnistria.

Reuniunea ministerială NATO a mai discutat și dilema în care se află NATO în perspectiva retragerii trupelor SUA din Afganistan, ceea ce va lăsa misiunile militare are europenilor descoperite: „Dacă rămânem, riscăm să vedem continuarea luptelor”, a spus Stoltenberg. „Dacă plecăm, riscăm ca Afganistanul să devină iarăși o oază de protecție pentru terorismul internațional.”

Stoltenberg a mai vorbit și despre o altă dilemă a NATO după Trump: viitorul tratatului START. Tratatul nuclear START, care limitează numărul de focoase nucleare și care permitea inspecții reciproce, a fost semnat în 2010 între SUA și Rusia. El va expira în februarie 2021, în cazul în care cele două părți nu decid în mod explicit să oprească prelungirea lui automată cu încă cinci ani.

Tratatul START include o clauză care permite țărilor respective să-l prelungească cu până la cinci ani, fără să fie nevoie de o nouă ratificare.

Reuniunea de astăzi a avut loc simultan cu publicarea, azi, a rezultatelor unui sondaj al Pew Research Center, realizat în 10 țări ale Alianței, din care rezultă că NATO este văzut într-o lumină favorabilă de o majoritate a cetățenilor.

În medie, 60% din cei intervievați în nouă țări ale Europei occidentale și în SUA au o imagine bună despre NATO, față de 30% de opinie contrarie.

Țările nordice privesc cel mai favorabil Alianța, iar opinia cea mai coborâtă par să o aibă francezii: 50% pentru și 38% împotrivă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG