Linkuri accesibilitate

NATO va detașa avioane de recunoaștere în România pentru a monitoriza activitatea militară a Rusiei


NATO detașează o parte din avioanele sale de supraveghere staționate în prezent în Germania în România, unde vor fi mai aproape de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) vor sosi marțea viitoare la București „pentru a sprijini prezența consolidată a alianței în regiune și pentru a monitoriza activitatea militară a Rusiei”, a precizat NATO într-o declarație de vineri.

Avioanele AWACS, care au baza în apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi staționate la baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni, lângă București, la aproximativ 200 de kilometri de granița estică a țării UE și NATO cu Ucraina, și vor rămâne acolo timp de mai multe săptămâni.

„Pe măsură ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO
Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO

„AWACS-urile NATO pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță, devenind astfel o capacitate-cheie pentru postura de descurajare și apărare a NATO. Mulțumim României pentru găzduirea aeronavelor, operațiune care aduce o contribuție importantă la sistemul nostru de avertizare timpurie”, a adăugat ea.

Aproximativ 180 de militari vor fi, de asemenea, detașați la baza de la Otopeni.

NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane de recunoaștere AWACS staționate în prezent în Germania vor fi trimise în România, dar, potrivit unor surse militare, trei avioane vor fi trimise în România, după cum susține dpa.

AWACS, cu configurația radar și antenele lor, sunt capabile să localizeze și să identifice alte avioane la o distanță de peste 400 de kilometri. Avioanele pot transmite informațiile tuturor celorlalte avioane din spațiul aerian care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca post de comandă aerian.

În trecut, ele au fost desfășurate în timpul operațiunilor care au vizat gruparea teroristă Statul Islamic sau în Afganistan.

Planul de protecție comunitară

Detașarea avioanelor de recunoaștere de la baza militară germană în România reprezintă doar o parte din acțiunile comune NATO-UE de securizare a frontierelor decise și anunțate miercuri.

Oficialii europeni și cei ai NATO au anunțat crearea unui grup operativ comun însărcinat cu o mai bună protecție a infrastructurii critice a blocului.

„Am văzut cum a fost sabotată conducta Nord Stream. Această operațiune a arătat că trebuie să fim pregătiți și că trebuie să ne confruntăm cu acest nou tip de amenințare”, a declarat la Bruxelles președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În septembrie, au fost descoperite patru scurgeri pe gazoductele Nord Stream 1 și 2 în urma unor explozii în Marea Baltică daneză, iar autoritățile suedeze au stabilit că este vorba de sabotaj. „Experții noștri din NATO și Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele amenințări la adresa infrastructurii noastre critice, pentru a analiza vulnerabilitățile strategice”, a adăugat ea.

Unitatea va acoperi infrastructura critică din domeniile transporturilor, energiei, digital și spațial, a spus von der Leyen. „Rezistența și protecția infrastructurii critice sunt o parte esențială a eforturilor noastre comune, așa cum am văzut, atât în cazul transformării energiei în armă de război de către președintele Putin, cât și în cazul sabotării conductelor Nord Stream”, a afirmat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Grupul operativ „va fi un pas important pentru a face societățile noastre mai puternice și mai sigure”, a adăugat el. Anunțul vine la o zi după semnarea unei declarații privind cooperarea NATO-UE, care are ca scop creșterea cooperării între instituții.

XS
SM
MD
LG