Linkuri accesibilitate

Navalnîi îl dă în judecată pe directorul penitenciarului unde este închis


Aleksei Navalnîi

Politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a intentat un proces împotriva directorului penitenciarului, acuzându-l că l-a plasat ilegal în carceră.

Tribunalul orășenesc Kovrov din regiunea Vladimir a declarat pe 5 septembrie că a înregistrat procesul intentat de Navalnîi împotriva lui Iuri Korobov, director al coloniei penale nr. 6, situată la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova.

Navalnîi susține în plângere că a fost plasat nejustificat în detenție punitivă pentru că era descheiat la zeghea de deținut.

Izolatorul în sistemul penitenciar din Rusia este o celulă de beton, fără toaletă sau apă curentă. De la jumătatea lunii august, Navalnîi a fost plasat în izolator de trei ori - pentru că nu era închis cum trebuie la haină pentru că nu a executat la timp ordinul unui gardian de a-și duce mâinile la spate și pentru că „s-a identificat greșit” în fața unui gardian.

Navalnîi insistă că a fost plasat la izolare din motive politice și anume pentru că a înființat un sindicat în colonia penală. Navalnîi a fost arestat în luna ianuarie a anului trecut, la întoarcerea sa la Moscova din Germania, unde a fost tratat pentru un atac cu otravă comis în 2020 în Siberia cu ceea ce laboratoarele europene au definit ca fiind un agent neurotoxic de tip sovietic. Navalnîi l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin pentru atacul cu otravă, ceea ce Kremlinul a negat.

Luptătorul anticorupție a primit apoi o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat termenii unei eliberări condiționate anterioare în timpul convalescenței sale în străinătate. Condamnarea inițială este considerată, în general, ca fiind un caz inventat și motivat politic.

În martie, Navalnîi a fost condamnat într-un caz separat la nouă ani de închisoare pentru deturnare de fonduri și acuzații de ultraj, pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG