Linkuri accesibilitate

Navalnîi îl prinde pe Putin pe picior greșit (I.Chifu/ Deschide.md)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Site-ul adevarul.md prezintă bilanțul protestelor din Rusia: poliţia a intervenit în forţă, arestând în total 3.324 de persoane (1.320 la Moscova şi 490 la Sankt Petersburg), potrivit ONG-ului OVD-Info. Este vorba de cel mai mare număr de arestări în cursul unei manifestaţii a opoziţiei înregistrat în istoria Rusiei post-sovietice, scrie publicația. Ciocniri între participanţii la proteste şi forţele de ordine s-au înregistrat în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova, unde manifestanţii au răspuns cu bulgări de zăpadă la loviturile de bastoane aplicate de poliţişti. La Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, o femeie a fost internată la terapie intensivă în urma loviturilor în zona capului primite din partea poliţiei. Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au denunţat violenţele, în timp ce Kremlinul a acuzat Washingtonul că este implicat în manifestaţii.

Iulian Chifu scrie într-o analiză ce a apărut pe deschide.md înainte de protestele din acest weekend din Rusia de ce crede că revenirea lui Navalnîi din Germania l-a prins pe picior greșit pe Putin. Punctul cel mai important realizat de către Navalnîi este acela de creare a agendei publice, crede Chifu. Nu s-a mai văzut nimic la început de an pe stil vechi. Degeaba s-a îmbăiat Putin în copcă, la -20 de grade, degeaba i s-au prezentat, la viteză, schițele altui port-avion, nimic nu a putut acoperi evenimentul creat de Navalnîi, cel care a început să-l domine public pe Putin chiar din spatele gratiilor. Acțiunea lui Vladimir Putin, pe de altă parte, nu a comunicat nici forță, nici siguranță, ci, din contra, mai degrabă descumpănire și slăbiciune cronică, mai scrie Chifu. Analistul mai crede că momentul actual ridică semne de întrebare majore în legătură cu perspectiva refacerii relațiilor Rusiei cu terțe state, de exemplu Germania.

IPN.md arată, într-o știre, că MAEIE le cere ambasadelor să nu facă comentarii care pot fi catalogate ca ingerințe. Comentariul MAEIE vine „în contextul recentelor declarații pe marginea Hotărârii Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”. Instituția nu specifică însă despre ce declarații anume este vorba și cine sunt autorii acestora, transmite IPN. Într-un comentariu publicat pe 22 ianuarie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a menționat că „hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități, reprezintă un factor îngrijorător în contextul păstrării păcii interetnice în statul moldovenesc, care este unul multinațional”. În aceeași zi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că decizia Curții Constituționale este „profund regretabilă”.

Republica Moldova poate să rateze 60 de milioane de euro din asistența nerambursabilă de 100 de milioane de euro acordată de România printr-un acord semnat încă în 2010, scrie ziarulnational.md, citând o declarație în acest sens făcută de ambasadorul român, Daniel Ioniță. Acest lucru se poate întâmpla dacă guvernul de la Chișinău nu va semna până în luna aprilie protocolul adițional prin care a fost prelungit și extins acordul din 2010, iar guvernul Chicu putea semna protocolul încă în toamna lui 2020, dar nu a făcut-o, precizează Ziarul Național.

XS
SM
MD
LG