Linkuri accesibilitate

Navalnîi a fost otrăvit, au constatat medicii germani


Protest individual în sprijinul politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, Sankt Petersburg, 21 august 2020.

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin au declarat luni că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi prezintă „urme de otrăvire''. 

„Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază'', a explicat într-un comunicat spitalul unde este tratat Navalnîi.

Navalnîi este încă în comă artificială dar viața lui nu este în pericol, au mai declarat medicii germani.

De la bun început, apropiații și susținătorii lui Navalnîi au declarat că acesta ar fi fost otrăvit. Bănuiesc că i s-ar fi pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut joi dimineață, pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova şi care a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Omsk, după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos al omului. Substanţele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca efecte acute care pot fi letale.

Medicii ruși din spitalul de la Omsk, unde Navalnîi a fost internat înainte de a fi transferat la Berlin, susţin că analizele efectuate în două laboratoare de acolo exclud prezenţa urmelor de otravă în organismul opozantului.

Susținătorii lui Navalnîi reamintesc însă că după ce inițial, medicii spitalului din Omsk au sprijinit eforturile familiei de a-l transfera in Germania, acești ar fi început să tărăgăneze procedurile și chiar ar fi încercat să blocheze transferul afirmând încă vineri seară că Navalnîi nu poate fi transportat.

La Berlin, Navalnîi este sub paza specială a poliției germane, în calitatea sa de invitat al cancelarei Angela Merkel.

Merkel și ministrul german de externe Heiko Maas au cerut acum autorităților ruse să ancheteze serios cazul. „Și să o facă transparent” au insistat luni cei doi politicieni germani. „Trebuie găsiți responsabilii și trași la răspundere”, se mai arată într-o declarație de presă în care numele președintelui rus Vladimir Putin nu este menționat, relatează Der Spiegel.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut și el luni autorităţilor ruse o „anchetă independentă şi transparentă privind otrăvirea" opozantului rus Alexei Navalnîi.

"Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără amânare o anchetă independentă şi transparentă asupra otrăvirii domnului Navalnîi", susţine Borrell într-un comunicat.

"Uniunea Europeană condamnă cu tărie ceea ce pare a fi un atac asupra vieţii domnului Navalnîi", a mai declarat Borrell.

XS
SM
MD
LG