Linkuri accesibilitate

Navalnîi anunță lansarea unei noi fundații anticorupție


Alexei Navalnîi în timpul procesului
Alexei Navalnîi în timpul procesului

Politicianul rus de opoziție aflat în închisoare Alexei Navalnîi, a cărui Fundație Anticorupție (FBK) a fost etichetată drept extremistă și scoasă în afara legii anul trecut, a anunțat relansarea grupului cunoscut pentru publicarea de rapoarte de investigație despre corupția în rândul înalților oficiali ruși, inclusiv a președintelui Vladimir Putin.

Navalnîi a scris pe Twitter la 11 iulie că noua Fundație Anticorupție (ACF. International) va funcționa ca o organizație internațională cu un consiliu consultativ din care fac parte soția sa, Iulia Navalnaia, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, și filosoful american Francis Fukuyama.

„Fundația va fi complet transparentă și clară, iar prima contribuție la existența ei va fi Premiul Saharov, acordat mie de Parlamentul European (50.000 de euro)”, se arată în postarea lui Navalnîi.

FBK și alte grupuri asociate cu Navalnîi, precum și mișcarea sa politică, au fost declarate „organizații extremiste” de către autoritățile ruse în iunie 2021 și desființate. Navalnîi a declarat că ACF „va deveni o fundație internațională globală”, iar grupul își propune să se asigure că președintele rus Vladimir Putin nu va reuși să o distrugă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG