Linkuri accesibilitate

Navalnîi critică mobilizarea militară parțială din Rusia


Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi condamnat la închisoare în timpul unui proces la care a apărut prin video (foto arhivă, ianuarie 2022).

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi l-a criticat pe Vladimir Putin, iar un grup de opoziție a chemat la proteste la nivel național după ce președintele rus a ordonat o mobilizare militară parțială pe fondul recentelor înfrângeri suferite de armata rusă în Ucraina, în cursul contraofensivei militare ucrainene din septembrie.

În discursul către națiune ținut miercuri dimineață, Purin a avertizat și Occidentul că va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a proteja teritoriul Rusiei, subliniind că „nu este o cacealma”.

Într-un mesaj video înregistrat în închisoare, Navalnîi a spus că Putin va trimite mai mulți ruși la moarte, într-un „război criminal eșuat”. Înregistrarea a fost postată pe rețelele de socializare de avocații lui Navalnîi.

„Este clar că războiul criminal se înrăutățește, se adâncește, iar Putin încearcă să implice cât mai mulți oameni ”, a spus Navalnîi.

Tot miercuri, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a precizat că vor fi mobilizați până la 300.000 de rezerviști, numai oameni cu experienţă în luptă şi calificări relevante.

O clauză din decret le interzice celor mai mulți militari profesioniști să-și rezilieze contractele și să părăsească serviciul, atâta timp cât mobilizarea parțială este în vigoare.

Mobilizarea parțială vine la o zi după ce regiunile controlate de Rusia în estul și sudul Ucrainei au anunțat planurile de a organiza așa-zise referendumuri de alipire la Federația rusă, decizie care ar putea escalada conflictul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului,Dmitri Peskov care împreună cu alți oficiali ruși a respins multă vreme orice discuție despre mobilizare, a susținut pe 21 septembrie că Rusia nu se luptă doar cu Ucraina, ci și cu NATO și cu membrii alianței care furnizează arme Kievului.

Între timp, mișcarea rusă de opoziție Vesna a chemat la proteste la nivel național pe 21 septembrie. „Mii de bărbați ruși -- tații, frații și soții noștri -- vor fi aruncați în mașina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”, se arată în apelul lansat de organizația Vesna.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG