Linkuri accesibilitate

Navalnîi, dus din nou la izolare, după o publicarea unei anchete despre corupția sistemului penitenciar


Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi (foto de arhivă)
Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi (foto de arhivă)

Aleksei Navalnîi, politicianul rus de opoziție aflat în închisoare, spune că a fost mutat din nou la izolator, o celulă de pedeapsă, la doar trei zile după ce a ispășit acolo ultima pedeapsă de 15 zile.

Navalnîi spune că a fost condamnat la încă 15 zile în SHIZO, o abreviere rusă pentru celula de pedeapsă, pe 11 aprilie, la o zi după ce susținătorii săi au făcut publică o investigație privind achiziția de varză de către serviciul penitenciar rus, sugerând că șefii corupți ai sistemului penitenciar plătesc prețuri exorbitante și păstrează o parte din bani pentru ei înșiși.

„Prețul cu ridicata al verzei în timpul verii a fost de 6 ruble pe kilogram. Între timp, Serviciul penitenciar federal a cumpărat cantități imense de varză cu 27,50 ruble pe kilogram", a declarat Navalnîi pe Twitter, adăugând că în țară există 400 de mii de deținuți, iar varza este principala lor hrană.

„Toată lumea își primește partea aici: de la șeful Serviciului Federal Penitenciar Gostev, care ignoră sistematic prețurile nebunești de achiziție, până la conducerea coloniilor (de deținuți)”, a mai spus el, referindu-se la Arkadi Gostev, pe care președintele Vladimir Putin l-a numit în fruntea Serviciului Federal Penitenciar în noiembrie 2021.

„Întregul sistem al lui Putin există doar pentru a fura bani pe varză”, a spus Navalnîi, adăugând că aceleași practici se aplică și în cazul altor achiziții guvernamentale. „Sistemul fură la toate nivelurile, pentru că ăsta este scopul lui”.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, execută o pedeapsă de 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare, când în comă fiind a fost evacuat medical în august 2020 din Siberia, după ce a suferit otrăvirea aproape fatală pe care el o pune pe seama agenților de securitate ruși care au acționat la ordinul lui Putin.

Pedeapsa cu închisoarea este considerată de mulți ca fiind motivată politic.

Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie 2021 și în martie a primit o pedeapsă separată de nouă ani de închisoare pentru acuzații de sfidare și deturnare de fonduri prin fraudă, pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic.

Echipa militantului anticorupție a declarat luna trecută, la scurt timp după ce un film documentar despre Navalnîi a câștigat un premiu Oscar, că acesta a petrecut mai mult de 100 de zile din cele șase luni anterioare de închisoare în celula de pedeapsă.

Navalnîi a scris pe Twitter că a pierdut opt kilograme în timpul celei mai recente perioade de 15 zile petrecute în izolare, iar susținătorii săi afirmă că starea sa de sănătate s-a înrăutățit.

O ambulanță a fost chemată la colonie pe 7 aprilie, după ce starea lui Navalnîi s-a deteriorat ca urmare a unei afecțiuni la stomac, a declarat Vadim Kobzev, unul dintre avocații lui Navalnîi.

Navalnîi a mai spus că autoritățile penitenciare au amenajat în celula alăturată o „croitorie personală” unde poate lucra, dând de înțeles că aceasta este la fel de mică ca și SHIZO. Dar el susține că oficialii închisorii au inventat „reguli complet ilegale” care îi interzic să cumpere mâncare cu banii pe care îi câștigă.

Ministerul rus de Interne nu a răspuns la solicitării Reuters de a comenta situația.

XS
SM
MD
LG