Linkuri accesibilitate

Navalnîi judecat din nou, acum pentru defăimare


Moscova, 23 ianuarie 2021: protest cu telefoanele mobile în sprijinul lui Alexei Navalnîi.
Moscova, 23 ianuarie 2021: protest cu telefoanele mobile în sprijinul lui Alexei Navalnîi.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat deja la închisoare, va fi din nou într-un tribunal vineri, fiind acuzat acum de defăimare. Acuzația, pe care Navalnîi o califică drept o nouă „fabricație a Kremlinului” a fost formulată de un veteran al celui de al Doilea Război Mondial care s-a simțit jignit de comentariile lui Navalnîi. În vârstă de 94 de ani, Ignat Artimenko a apărut anul trecut într-un clip promoțional pentru amendamentele constituționale care-i permit, teoretic, președintelui Vladimir Putin să mai candidez de două ori după încheierea actualului mandat în 2024. Navalnîi a postat în vară un comentariu pe rețele sociale în care îi califica pe cei care care au apărut în clip-ul promoțional drept „lipsiți de conștiință”, „trădători” și „lachei corupți”.

Dacă este găsit vinovat, Navalnîi ar putea fi condamnat la plata unei amenzi, muncă în folosul comunității dar și închisoare.

Alexei Navalnîi, unul din cei mai activi și îndârjiți critici ai președintelui Putin, ispășește acum o pedeapsă de peste doi ani închisoare pentru încălcarea condițiilor unei condamnări din 2014 cu suspendarea pedepsei. Victimă a unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok în august 2020, în Siberia, Navalnîi a fost tratat timp de cinci luni în Germania. La întoarcerea în Rusia a fost imediat reținut și condamnat la închisoare ceea ce a provocat proteste masive în toată Rusia și proteste internaționale. Forțele de ordine au reacționat cu deosebită duritate la manifestațiile pro-Navalnîi, aproape 10 mii de protestatari au fost reținuți între care jurnaliști, mulți manifestanți au fost maltratați și s-a pornit o campanie împotriva colaboratorilor apropiați ai lui Navalnîi.

XS
SM
MD
LG