Linkuri accesibilitate

Navalnîi anunță că rețeaua sa de organizații s-a refăcut, peste hotare


Alexei Navalnîi și sigla Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice, categorie în care intră și agentul neurotoxic Noviciok, cu care a fost otrăvit opozantul rus, anul trecut, în Siberia.
Alexei Navalnîi și sigla Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice, categorie în care intră și agentul neurotoxic Noviciok, cu care a fost otrăvit opozantul rus, anul trecut, în Siberia.

Alexei Navalnîi, unul din cei mai cunoscuți critici ai Kremlin-lui, aflat acum în închisoare, a declarat că susținătorii săi forțați să plece din Rusia din cauza represiunii crescânde, pot continua eforturile de a se opune guvernului rus și din străinătate.

„Nu am emigrat, am fost numai obligați să ne schimbăm temporar locul de unde lucrăm”, a scris Navalnîi într-o scrisoare către angajații și asociații săi, publicată de site-ul de știri independent Meduza din Letonia pe 13 octombrie.

Navalnîi i-a îndemnat pe susținătorii săi să nu se gândească la ce rău i și li se poate întâmpla atunci când publică materiale și investigații.

El a mai scris că membrii de frunte ai organizațiilor sale, inclusiv Ivan Zhdanov și Leonid Volkov, plecați din țară anul acesta, au reconstruit infrastructura organizației sale din străinătate.

Scrisoarea lui Navalnîi a oferit, de asemenea, o evaluare reînnoită a succesului sistemului său de vot „inteligent” în alegerile parlamentare din septembrie, care, potrivit acestuia, a „lovit” partidul Rusia Unită. Dar Navalnîi a recunoscut, de asemenea, că autoritățile ruse au profitat de orice ocazie pentru a opri strategia sa de vot inteligent și „practic au reușit”.

Cine este rusul Dmitri Muratov, laureatul premiului Nobel pentru Pace din acest an?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

Alexei Navalnîi este unul dintre cei mai proeminenți adversari ai președintelui rus Vladimir Putin. El a fost arestat la Moscova în ianuarie după ce s-a întors din Germania, unde fusese tratat pentru o otrăvire aproape fatală cu agentului neurotoxic Noviciok.

Navalnîi și susținătorii săi susțin că a fost otrăvit de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), la comanda lui Putin, ca răzbunare pentru activitățile sale politice. Kremlinul a negat orice rol în incident.

În februarie, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate închisoare pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare legată de un dosar vechi de delapidare, pe care îl consideră motivat politic.

Un tribunal de la Moscova, în iunie, a declarat rețeaua politică a Fundației Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi organizație „extremistă”. Ca urmare, persoanele asociate cu această Fundație nu pot candida pentru funcții publice.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat, pe 13 octombrie, că Navalnîi și alte persoane din opoziție sunt închise pentru că au încălcat legea, nu pentru activitățile lor politice. „Au fost iertați în mod repetat pentru încălcările legii, dar la un moment dat au trebuit să existe consecințe", a spus Putin participanților la reuniunea internațională „Săptămâna Energiei” din Rusia.

XS
SM
MD
LG