Linkuri accesibilitate

Ned Price: SUA și Rusia vor relua discuțiile despre tratatul pentru reducerea armamentului nuclear


Joe Biden (stânga) și Vladimir Putin (colaj)
Joe Biden (stânga) și Vladimir Putin (colaj)

Statele Unite și Rusia sunt așteptate să se întâlnească în curând și să discute despre reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, care au fost întrerupte de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, conform agenției de presă Reuters.

Price a spus, în cadrul briefingului său cotidian, că mecanismul de punere în aplicare a ultimului acord de control al armelor rămas în vigoare între cele mai mari două puteri nucleare din lume, Comisia consultativă bilaterală (BCC), se va întâlni „în viitorul apropiat”.

În august, Rusia a suspendat cooperarea cu inspecțiile în cadrul tratatului, dând vina pe restricțiile de călătorie impuse de Washington și aliații săi din cauza invaziei Moscovei în Ucraina din februarie. Moscova a declarat, pe de altă parte, că va continua să respecte prevederile tratatului.

„Am transmis clar Rusiei că măsurile impuse ca urmare a războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei nu împiedică inspectorii ruși să efectueze inspecții în cadrul Tratatului New START în Statele Unite. Așadar, sperăm că reuniunea BCC ne va permite să continuăm cu aceste inspecții", a afirmat Price.

Noul START, intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și amplasarea de rachete și a lansatoarelor terestre și submarine. Tratatul limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1.550, sistemele strategice de livrare la 700, și prevede un regim de verificare.

Dialogul SUA-Rusia, între speranțe și perspective realiste

BCC, care ar trebui să se reunească de două ori pe an, s-a întâlnit ultima dată în octombrie 2021, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să maseze trupe la granița cu Ucraina.

Price a declarat că Washingtonul speră la „o întâlnire constructivă”, dar nu a precizat data sau locul acesteia. Surse citate de Reuters susțin că reuniunea BCC ar putea avea loc la Cairo.

„Suntem realiști față de ceea ce poate presupune dialogul dintre Statele Unite și Rusia... și față de ce se poate înfăptui în mod concret”, a declarat Price. „În cadrul acestor întâlniri ne-am concentrat pe reducerea riscurilor, dar vrem să ne asigurăm că posibilitatea de a transmite mesaje între cele două țări, de a ne angaja în dialog nu s-a atrofiat - nu se atrofiază".

Ziarul rusesc Kommersant a anunțat marți că reluarea discuțiilor ar putea avea loc în Orientul Mijlociu, adăugând că Moscova nu mai consideră Elveția, locul tradițional de desfășurare, ca fiind suficient de neutră după ce a impus sancțiuni Rusiei din cauza Ucrainei. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a angajat în discuții confidențiale cu înalți oficiali ruși, menite să reducă riscul unui război mai amplu din cauza Ucrainei, a declarat luni o sursă anonimă citată de Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG